Domovinski rat Novosti Povijest

U povodu 28. obljetnice raketnog napada na Zagreb izlaganje Gorana Pavelića Pipe u Memorijalnom centru raketiranja Zagreba 1991./1995.,

U povodu 28. obljetnice raketnog napada na Zagreb, pozivamo vas na izlaganje Gorana Pavelića Pipe, „DVA SVIBANJSKA DANA U ZAGREBU“, u utorak, 2. svibnja 2023., u 12 sati u Memorijalnom centru raketiranja Zagreba 1991./1995., Petrićeva 4/I.

Goran Pavelić Pipo, fotografskim aparatom zabilježio je posljedice razaranja neposredno nakon raketiranja središta grada.

Na dan 2. svibnja 1995. godine i sljedećeg dana, 3. svibnja 1995., pobunjeni Srbi napali su raketnim sustavom Orkan središte grada Zagreba, kao odmazdu za provedenu vojno – redarstvenu operaciju Bljesak. Rakete s kazetnim streljivom (tzv. zvončićima) pogađale su civilne ciljeve, Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Hrvatsko narodno kazalište, Akademiju dramskih umjetnosti, Dom za starije osobe „Centar“, srednju školu u Križanićevoj ulici i druge institucije.

Memorijalni centar raketiranja Zagreba 1991./1995. otvoren je 2. svibnja 2013., na 18. obljetnicu raketiranja Zagreba, u spomen na sve poginule i ranjene tijekom napada na središte grada i civilno stanovništvo Zagreba.

Ovom prigodom podsjećamo vas na tužnu obljetnicu raketnog napada na Zagreb u kojem su poginuli Ivan Brodar, Damir Dračić, Stjepan Krhen, Ivanka Kovač, Ana Mutevelić, Ivan Markulin i Luka Skračić a ozlijeđeno je oko dvije stotine građana.

Radno vrijeme Memorijalnog centra je od 10 do 18 sati, ulaz na dan obljetnice je besplatan.

O autoru

identitet.hr