Domovinski rat Povijest

Zločin kod Baćina: druga najveća masovna grobnica u Domovinskom ratu

Na današnji je dan, 21. listopada 1991. godine, počinjen ratni zločin u Baćinu nad Hrvatima iz sela Baćin i Cerovljani. Ono što je malo poznato o ovom događaju jest da je Baćin poprište druge najveće masovne grobnice nakon Ovčare.

U tijeku najvećih borbi Domovinskog rata te nakon okupacije šire okolice Hrvatske Kostajnice, oko 120 seljana ostalo je u selima oko Hrvatske Dubice, Cerovljana i Baćina. Srpske paravojne snage najprije su nakon okupacije popisale sve hrvatske mještane koji su ostali u svojim selima, a zatim su ih 20. listopada odveli u vatrogasni dom u Hrvatskoj Dubici te seoski dom u Cerovljanima. Tijekom noći pušteno je desetak ljudi jer su bili Srbi ili na neki način povezani sa Srbima.

Nakon toga su preostali civili, najmanje 56 osoba, 21. listopada 1991. autobusom uz oružanu pratnju odvezeni u Baćin, gdje su ih pripadnici policijskih postrojbi „Milicije SAO Krajine“ pod rukovodstvom zapovjednika Milicije Steve Borojevića (Gadafija) na predjelu „Skelište“ ubili automatskim vatrenim oružjem. Kada je u ožujku 1997. došlo do oslobođenja teritorija, u Baćinu je pronađeno golemo stratište 56 tijela. Identificirano je 36 osoba – 31 iz Dubice i pet iz Cerovljana, a 20 ostalih osoba počiva u zajedničkoj grobnici u Dubici.

U spomen na sve žrtve ovog zločina, u Baćinu je otvorena spomen-soba u Hrvatskom domu. Jedna soba sadrži predmete koji su pronađeni u masovnoj grobnici (sat, češalj…), a druga soba posvećena je 27 poginulih hrvatskih branitelja s dubičkog područja.

11. ožujka 2013. godine objavljena je presuda Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Rijeci kojom su sedmorica okrivljenika proglašeni krivima i osuđeni na kazne zatvora: Branko Dmitrović na 15 godina, Slobodan Borojević na 15 godina, Milinko Janjetović na 20 godina, Momčilo Kovačević na 20 godina, Stevo Radunović na 20 godina, Veljko Radunović na 20 godina i Stevan Dodoš na 15 godina. Međutim, nijedan od navedenih optuženika nije dostupan hrvatskom pravosuđu te nije odgovarao za ovaj zločin.

Izvori fotografija: wikipedia.org; istraga.tv; Televizija Radio Banovina

O autoru

Ines Herceg