21. listopada u Gornjoj Stubici obilježen je Dan OKB-a 2. gardijske brigade „Gromovi“, koji su organizirali Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, Klub OKB-a, Zagrebačka podružnica. Obilježavanje je započelo svečanim mimohodom veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ i uzvanika ovoga obilježavanja, koji je krenuo od Sportskog centra Sv. Juraj do spomen obilježja poginulom hrvatskom vitezu Rudolfu Perišinu.

Kod spomen obilježja izaslanstva su položila vijence i zapalile svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu i poginule „Gromove“. Izaslanstvo Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ predvodio je umirovljeni pukovnik Slavko Franc u pratnji predsjednika Kluba OKB-a Damira Maršanića i suradnika, a na kraju komemoracije kuburaši su pucnjem odali počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Središnja svečanost održana je u Sportskom centru Sv. Juraj, koju su svojom prisutnošću uveličali prijatelji iz braniteljskih udruga, veterani OKB-a 5. gardijske brigade „Sokolovi“,  zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije gospodin Anđelko Ferek-Jambrek, općinski načelnik Gornje Stubice gospodin Jasmin Krizmanić te predsjednica Općinskog vijeća gospođa Đurđica Labaš.

Prigodnim riječima u ime domaćina obratio se predsjednik Kluba OKB-a 2. gardijske brigade „Gromovi“ Damir Maršanić. Zahvalio se na potpori lokalnim vlastima i svima koji podupiru rad Kluba te prezentirao rad kluba i iznio planove za budućnost. U ime predsjednika Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ nazočnima se obratio umirovljeni pukovnik Slavko Franc. Zahvalio se i pohvalio rad  Kluba u proteklom periodu, čestitao Dan OKB-a 2. gardijske brigade „Gromovi“ te pozvao na zajedništvo. Ova prilika iskorištena je da se veteranima „Gromova“,  Zdravku Grdenu i Mihajlu Krameru, uruče Spomenice Domovinskog rata koje su im dodijeljene 1992. i 1993. godine, ali im nisu bile uručene zbog tehničkih okolnosti.

Prigodno se obratio i općinski načelnik Gornje Stubice gospodin Jasmin Krizmanić, čestitajući Dan OKB-a. Isto tako, iskazao je potporu radu Kluba te pozvao na suradnju u narednom periodu.

Zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije gospodin Anđelko Ferek- Jambrek čestitao je Dan OKB-a svim nazočnim veteranima poželjevši svako dobro u daljnjem radu Kluba. Također je pozvao na suradnju kazavši da su hrvatski branitelji uvijek dobrodošli u županiju te da županija ulaže posebne napore da služi kao potpora hrvatskim braniteljima, što će i ubuduće činiti.

Nakon službenog dijela obilježavanja, druženje veterana „Gromova“ i njihovih gostiju nastavilo se u ugodnoj atmosferi.

Izvor teksta i fotografija: URV 2. GBR “Gromovi”

O autoru

Ines Herceg