Izdvojeno Novosti Udruge

Hrvatska za djecu ukrajinskih branitelja

U Domu Specijalne policije iz Domovinskog rata u Zagrebu dana 30. lipnja 2023. godine otvorena je izložba crteža djeca ukrajinskih branitelja koja su ljetovala u odmaralištu Ministarstva unutarnjih poslova RH u Valbandonu. Otvorenju izložbe  prisustvovali su potpredsjednici Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kao i brojni branitelji i članovi njihovih obitelji.

Ljetovanje djece ukrajinskih branitelja organizirano je putem projekta “Sigurniji zajedno” koji financira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, a nositelj projekta je Udruga za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže, u suradnji s Udrugom Specijalne policije iz Domovinskog rata i Ukrajinskom udrugom za razminiranje.

U sklopu projekta do sada je organizirano nekoliko skupnih dolazaka djece, a u idućem razdoblju očekuju se još dolazaka. Na ovaj način pomaže se djeci da se barem na neko vrijeme odmaknu od ratnih strahota i provedu vrijeme onako kako bi to djeca jedino trebala u miru, igri i zabavi.

Izložbu je otvorio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je tom prigodom poručio kako se Vlada RH zalaže za zaštitu  ugroženih skupina, s posebnim naglaskom na djecu te je poručio da mladi moraju imati pravo na sigurnu budućnost. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je kako se Hrvatska  brine i za ranjene ukrajinske branitelje za koje je osiguran smještaj u veteranskim centrima.

U ime Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata na izložbu se osvrnuo i Josip Klemm, koji je istaknuo kako mu je posebna čast da se u Domu Specijalne policije organizirala izložba i druženje djece jer su djeca radost našega planeta i nitko nema pravo oduzeti im njihovo djetinjstvo.  Prisjetio se i djece za vrijeme Domovinskog rata i svih strahota koje su prolazila djeca hrvatskih  branitelja ali sva druga djeca iz ratnih područja. Naglasio je da baš zbog toga hrvatski branitelji imaju poseban senzibilitet prema djeci branitelja Ukrajine i da ih organizacija ovakvih događaja ispunjava zadovoljstvom. Hrvatski branitelji posebno suosjećaju s boli koju proživljava ukrajinski narod jer se još uvijek zorno sjećaju proživljenih strahota, a mnogi hrvatski branitelji i sami su više bili djeca nego odrasli dok su branili svoju Domovinu. Za kraj poručio je da svi trebamo pronaći dijete u sebi i istinski se radovati životu.

O autoru

identitet.hr