Novosti

Premijera dokumentrca “Branko Bošnjak – jedna priča”

19. listopada 2017. godine održana je premijera dokumentarnog filma “Branko Bošnjak – jedna priča” u Kinu Samobor. Devetnaestominutni film, nastao po monografiji Memorijal Branka Bošnjaka, prikazan je u prepunoj Galeriji Prica povodom proslave Dana grada Samobora. Film govori o Brankovom životu, sportskom, obiteljskom i ratnom putu kao pripadnika Specijalne jedinice policije “Alfa”.

Dokumentarac je nastao kao podsjetnik na ljude koji su za ovu državu dali ono najvrjednije, a to je život, ali i kao podsjetnik svima nama da zbog njih imamo moralnu i ljudsku obavezu učiniti sve da nastavimo njihovim putem i stvorimo bolji život našoj djeci. – rekla je Ljiljana Šurbek Bošnjak na premijeri filma.

Ispred Društva za sportsku rekreaciju „Šport za sve“ i Udruge veterana specijalne jedinice policije „Alfa“ Zagreb, udovica Branka Bošnjaka zahvalila je svima – autorici filma Vesni Mimici, Brankovim prijateljima, suborcima i klupskim kolegama koji su doprinijeli stvaranju filma.


O Branku Bošnjaku kao sportašu, borcu, policajcu i prije svega pozitivnom čovjeku i prijatelju koji može biti uzor svima, govorio je i Vladimir Faber, predstavnik MUP-a i ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije Alfa, predloživši da Samobor imenuje jednu ulicu imenom Branka Bošnjaka. Zoran Cvrk, vjenčani kum i ratni zapovjednik Branka Bošnjaka, podsjetio je da je Branko bio čvrsta stijena, oslonac i motivator svojim suborcima.
O Branku Bošnjaku govorio je i predstavnik Grada Samobora, Juro Horvat, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Rekao je da je osobno poznavao Branka Bošnjaka te podsjetio da su održana već 22 memorijalna turnira u kyokushin karateu kao uspomena na njega, ali i da je objavljena monografija o tom samoborskom vitezu, sportašu i treneru. Također, napomenuo je kako će ovaj film i monografija poslužiti učenicima osmih razreda osnovne i prvih razreda samoborskih srednjih škola da o Domovinskom ratu uče iz priče o Branku Bošnjaku.


U Galeriji Prica postavljena je i izložba fotografija koje su korištene u filmu “Branko Bošnjak – jedna priča”, a sjećanja ne blijede, pokazali su brojni prijatelji i suborci, prisjećajući se kasnije u razgovoru njegove topline i smisla za humor, zadovoljni što je film, bez imalo patetike, prikazao Branka Bošnjaka kakav je bio i kakav će ostati u njihovim sjećanjima.

Izvor teksta i fotografija: Udruga veterana SJP “Alfa” Zagreb (FB Radio Sveta Nedelja)

O autoru

Ines Herceg