Novosti

U Lovasu prikazan dokumentarac “Krvava berba grožda”

U srijedu, 19. listopada, u Lovasu je prikazan dokumentarni film “Krvava berba grožda”, čiji je autor Silvije Mirošničenk, a producent Antun Ivanković. Dokumentarac opisuje događaje na početku agresije na Hrvatsku iz 1991. godine. U njemu se prikazuju sve strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali nesrbi u Lovasu, a koje su počinili pripadnici tzv. JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne jedinice “Dušan Silni”.

Hrvatsko selo Lovas u Srijemu pretrpjelo je 10. listopada 1991. godine zločin. Mještani su tada okrutno ubijeni i mučeni, Hrvati su bili prisiljeni nositi bijele trake na rukama kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, a žene su mučili i silovali te tjerali na prisilni rad. Ukupno je ubijeno 70 civila, a preživjeli su mještani nakon razaranja protjerani. U ovom je filmu zabilježeno mnoštvo potresnih svjedočanstava, stoga ne čudi što su slike najtežih povreda ljudskog dostojanstva i ljudskih prava ostavile gledatelje u suzama i s izmiješanim emocijama tuge, jada, ali i ponosa na veliku žrtvu koju su podnijeli Lovaščani.

Iako je zločin bio jedan u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu tijekom Domovinskoga rata, okupirani i spaljeni Lovas izdvaja se po tome što su na zvjerski i posebno okrutan način ubijeni mnogi mještani, pa su tako civili bili prisiljeni u noći hodati minskim poljem kako bi se ono očistilo od mina.

Za ovaj se ratni zločin teretilo 14 osoba, a 26. lipnja 2012. godine Sudsko vijeće odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izreklo je osuđujuću presudu. Međutim, presuda je malo zatim poništena, a počinitelji su i dalje na slobodi.

Dokumentarac koji promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge za audiovizualno stvaralaštvo „Artizana“ iz Zagreba. Projekt je nastajao uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Zaklade „Adris“, Vukovarsko-srijemske županije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Općine Lovas.

Izvor: Antun Ivanković (HRsvijet.net)

O autoru

Ines Herceg