Na današnji dan Povijest

Republika Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, državni blagdan kojim se obilježava spomen na odluku Hrvatskog sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s Jugoslavijom. Hrvatski sabor je na današnji dan, 1991., utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Prethodno, Sabor je 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske čime je Hrvatska formalno postala samostalna i neovisna  država ali na zahtjev svjetske diplomacije, postupak razdruživanja je obustavljen te je uveden moratorij na razdoblje od 3 mjeseca u svrhu mirnog razilaženja.

Budući da je državni vrh Srbije i vodstvo JNA odgovorilo agresijom, a ne mirnim putem te je JNA 7. listopada raketirala Banske Dvore, Hrvatski je Sabor  8. listopada 1991., u zgradi Ine u Šubićevoj ulici, gdje su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovom trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada, donio odluku o raskidu svih dosadašnjih veza s Jugoslavijom, čime je potvrdio Ustavnu odluku od 25. lipnja.

Dan 8. listopad smatra se okončanjem postupka razdruživanja Hrvatske u nekadašnjoj jugoslavenskoj federaciji.

 

O autoru

Ines Herceg