Kultura Novosti

Promocija dokumentarnog filma “Štafeta smrti”

Dana 18. listopada 2018. godine, u 18:00 h, u kino-dvorani Gaj u Varaždinu, održat će se premijera filma „Štafeta smrti“, redateljice Nade Prkačin, u organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Varaždinske županije i Pučkog otvorenog učilišta Varaždin.

Dokumentarni film „Štafeta smrti“ podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenog 1991. u minskom polju nedaleko od Marinaca. Od 11 hrvatskih branitelja koji su te nedjelje iz okupiranih Bogdanovaca krenuli u proboj sa civilima, danas su živa samo dvojica: Ivica Jurčan i Đuro Kovačević. Oni su i glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili preživjeli, ali teško ranjeni sudionici „štafete smrti“.

Uvod u ovu dramatičnu priču ispripovijedat će živi akteri događaja, Jurčan i Kovačević, a glazbenim točkama u priču uvest će nas tamburaški sastav „Biseri“ Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnice Varaždin.

Smisao filma je podsjetiti na hrabrost svih hrvatskih branitelja i na njihovo nesebično žrtvovanje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, bez obzira na kojim su se hrvatskim bojišnicama nalazili. Ovim putem pozivamo hrvatske branitelje i građane da nazoče premijeri u Varaždinu u kino-dvorani Gaj.

Ulaz je slobodan.

 

IZVOR: Udruga Puma

O autoru

Ines Herceg