Domovinski rat Izdvojeno Na današnji dan

Godišnjica napada na Banske dvore

Na današnji dan, 7. listopada 1991. godine, izvršen je zračni napad na Banske dvore, sjedište Vlade Republike Hrvatske. Banski dvori su napadnuti nešto iza 15 sati s dva bojna zrakoplova JNA tipa MIG – 29 koji su poletjeli iz Bihaća. U napadu je ispaljeno šest raketa, od kojih su dvije pogodile Banske dvore, a ostale su pogodile okolne zgrade. Cilj napada je bio izvršiti atentat na prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franju Tuđmana. U napadu nitko u zgradi nije poginuo, ali je bilo nekoliko ranjenika u okolici Banskih dvora, te je jedna osoba izgubila život u eksploziji rakete koja je pogodila restoran na Tuškancu. Oštećeno je pročelje same zgrade Banskih dvora, krov i svečano dvorište, te ukupno 73 objekta među kojima je bila i crkva sv. Marka i stara gradska vijećnica.

Nakon što su Hrvatska i Slovenija proglasile neovisnost od SFR Jugoslavije, 25. lipnja 1991. godine, međunarodna zajednica je proglasila moratorij njihovih deklaracija sve do 8. listopada. Već početkom listopada neprijatelj je započeo opći napad na hrvatski teritorij i sve ključne gradove kako bi potpuno slomili hrvatsku obranu. Raketiranje Banskih dvora dogodilo se paralelno s općim napadima JNA na Vukovar, Vinkovce, Osijek, Pakrac, Sisak, Karlovac, Gospić, Otočac, Zadar, Šibenik i Dubrovnik.

Predsjednik Tuđman je u trenutku napada pregovarao s legalnim predsjednikom Predsjedništva SFRJ, Stjepanom Mesićem i predsjednik Saveznog izvršnog vijeća, Antom Markovićem. Oni su nekoliko trenutaka prije raketiranja same zgrade, napustili dvoranu koja je bila pogođena u napadu. U Zagrebu su se tada oglasile sirene civilne zaštite kao upozorenje za napad što je rezultiralo izbjegavanjem žrtava napada. Rakete su bile usmjerene na predsjednikove radne prostorije i to je razlog zašto se napad tada ocijenio kao pokušaj atentata na predsjednika Tuđmana. Dan nakon napada, Hrvatski Sabor je proglasio neovisnost države raskidom svih državno – pravnih veza s Federacijom, te se danas taj dan obilježava kao državni praznik.

Povodom obljetnice napada na Banske dvore, premijer Andrej Plenković, u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra branitelja je položio vijenac na Spomen – ploču na zgradi Vlade.

 

FOTO: povijest.hr

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

O autoru

Sandra