Izdvojeno Kultura

Promocija knjige “1991.” autora Zorana Filipovića

U srijedu, 9. listopada, će se održati promocija knjige – monografije “1991.” autora Zorana Filipovića. Promocija će se održati u muzeju Mimara, Roosveltov trg 5, Zagreb, s početkom u 19:00h. Knjigu će, uz autora, predstaviti akademik Pavao Pavličić, dr.sc. Ivo Lučić i dr.sc. Nino Raspudić. Predstavljanje će moderirati, te čitati ulomke iz knjige, dramski umjetnik Tomislav Martić.

Zoran Filipović je poznati svjetski fotograf, pisac i dizajner, te je sudionik Domovinskog rata. Rođen je u Brčkom 27. travnja 1959. godine, a 1978. dolazi u Zagreb gdje živi i radi. Svoju profesionalnu karijeru je započeo u zagrebačkom magazinu “Start” i tjedniku “Danas”. U svojim autorskim knjigama, koje objavljuje u Hrvatskoj i inozemstvu, uglavnom kombinira svoje fotografsko i književno umijeće. Za svoje radove je nagrađivan više puta, a surađivao je i sa svjetski uglednim magazinima, revijama i agencijama. Jedna od njih je i Magnum Photos, gdje je za potpis svojih radova koristio pseudonim ZORO, pod kojim je i danas poznat u svijetu. Njegove fotografije su izlagane u najuglednijim muzejima i galerijama svijeta, a o njemu i njegovom radu je snimljeno i nekoliko dokumentarnih filmova. Neke od njegovih najpoznatijih izložbi fotografija u Hrvatskoj su “Zoran Filipović 1991.” i “Od Theresienstadta do Terezina; 1918. – 2018.”. Kroz niz fotografija pod nazivom “Zoran Filipović 1991.”, autor kronološki i slikovito prikazuje Domovinski rat, istinu ravno s mjesta događaja, sa svih hrvatskih bojišnica. Autor je tijekom Domovinskog rata, obilazio najteže hrvatske bojišnice, te fotoaparatom bilježio strahote koje su se događale. Njegov rad su svjedočanstva koja danas služe kao vrelo informacija i spoznaja o Domovinskom ratu i proživljenim strahotama, te posljedicama i  nastalim štetama mnogih borbi i pretrpljenih napada. Zbirku izloženu pod nazivom “Od Theresienstadta do Terezina; 1918.-2018.” čini 40 crno-bijelih fotografija s temom utvrde Terezin u Češkoj, koja je tijekom Prvog svjetskog rata predstavljala logor u kojemu je bio zatočen i Gavrilo Princip. Autor je boravio u prostorima bivšeg logora 1996. godine te prema njegovim riječima, fotografijama pokušao dočarati atmosferu straha i smrti koja vlada tim prostorima, sablasni nemir i tjeskobu.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.