Na današnji dan Povijest

Prvi samostalni nastup Hrvatske na Olimpijskim igrama

Na današnji je dan 1992. godine Republika Hrvatska prvi put samostalno sudjelovala na otvaranju Olimpijskih igara u Albertvilleu u Francuskoj.

Radilo se o XVI. zimskim Olimpijskim igrama, ujedno i posljednjima koje su se održale iste godine kao i ljetne Olimpijske igre.

U prvom samostalnom nastupu Hrvatsku je predstavljala delegacija od četvero natjecatelja u dva sporta – skijanju (alpsko i nordijsko) te umjetničkom klizanju. Delegaciju je vodila Sanda Dubravčić Šimunjak, koja je u Sarajevu 1984. kao jedina hrvatska sportašica u povijesti zapalila olimpijsku baklju.

Čast nošenja hrvatskog barjaka na ceremoniji otvaranja pripala je umjetničkom klizaču Tomislavu Čižmešiji, a na ceremoniji zatvaranja Siniši Vukoniću, koji se natjecao u skijaškom trčanju. Iako Hrvatska tada nije osvojila nijednu medalju, ove su Olimpijske igre imale vrlo značajnu ulogu u hrvatskoj povijesti.

Već na ljetnim Olimpijskim igrama, iste godine u Barceloni, Hrvatska je osvojila srebrno odličje u košarci, izgubivši u finalu od američkog „Dream teama“, te dvije bronce u tenisu – individualnu (Goran Ivanišević) i u parovima (Goran Prpić i Goran Ivanišević). Na tim je Olimpijskim igrama barjak nosio Goran Ivanišević.

Još je jedna zanimljivost u tome da su na isti dan otvorene i zimske Olimpijske igre 2002. godine u Salt Lake Cityju, kada je Janica Kostelić osvojila 3 zlatne i 1 srebrnu medalju spektakularnim nastupima te time na najbolji način promovirala Hrvatsku.

Foto: Hrvatski olimpijski odbor

O autoru

Ines Herceg