Novosti

Identificirani posmrtni ostaci šest osoba iz Domovinskog rata

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, 5. veljače 2019. godine na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu identificirani su posmrtni ostaci šest osoba iz Domovinskoga rata

U nazočnosti pomoćnika ministra hrvatskih branitelja nadležnog za Upravu za zatočene i nestale gospodina Stjepana Sučića u utorak, 5. veljače 2019. godine, na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka osoba poginulih i nestalih tijekom Domovinskoga rata.
Tom su prilikom završno identificirani posmrtni ostaci šest osoba stradalih 1995. godine koji su ekshumirani na asanacijskim grobljima na području Sisačko-moslavačke i Zadarske županije.

Izražavajući sućut obiteljima svih danas identificiranih osoba, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić i ovom je prilikom naglasio je kako su nadležna tijela Republike Hrvatske, predvođena Upravom za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja predana u rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja. Dodao je kako se Ministarstvo hrvatskih branitelja sustavno i na jednak način bavi rasvjetljavanjem sudbine svih nestalih državljana/građana Republike Hrvatske, neovisno o njihovoj narodnosti, što potvrđuje i današnja identifikacija posmrtnih ostataka koju je organizirala Uprava za zatočene i nestale.  Pomoćnik ministra uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja podijele s Upravom za zatočene i nestale.

Nakon ove identifikacije Republika Hrvatska putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još traga za 1.492 nestale osobe te posmrtnim ostacima 413 poginulih osoba što ukupno čini 1.905 neriješenih slučajeva iz Domovinskoga rata.

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.