Novosti Povijest

Predstavljena knjiga „Kraj Habsburške Monarhije. Intelektualna povijest debata i prijepora u britanskoj i američkoj historiografiji”

U petak 25. studenoga 2022. u prostorijama Hrvatske paneuropske unije održana je promocija knjige „Kraj Habsburške Monarhije. Intelektualna povijest debata i prijepora u britanskoj i američkoj historiografiji” autorice Nikoline Šimetin Šegvić. Knjiga je objavljena u izdanju Plejade, a predstavili su je urednik knjige dr. Matko Globačnik, dr. Branimir Janković , dr. Nikola Anušić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i autorica knjige.

Autorica u knjizi na pristupačan način analizira najvažnija djela, objavljena od 19. do početka 21. stoljeća, u britanskoj i američkoj historiografiji o Habsburškoj Monarhiji. Istražujući kako su britanski i američki povjesničari objasnili uzroke raspada Monarhije, kojoj je pripadala i Hrvatska, na kraju 1918. godine, autorica u zanimljivom štivu upoznaje čitatelje s njihovim životom i djelom. U britanskoj historiografiji obrađeni su tako R. W. Seton-Watson, H. W. Steed, L. B. Namier, A. F. Přibram, A. J. P. Taylor, G. Brook-Shepherd, Z. A. Bohuslav, E. Crankshaw, C. A. Macartney, F. R. Bridge, A. Sked, R. Okey, M. Cornwall i M. Rady. Što se tiče američke historiografije, autorica se posvetila djelima O. Jászija, F. Engel-Jánosija, S. H. Thomsona, A. J. Maya, R. A. Kanna, H. Kohna, R. J. Ratha, D. F. Gooda, B. Jelavich, G. B. Cohena, J. Deaka, P. M. Judsona i S. Bellera. Knjiga je nezaobilazno štivo za svakoga tko se želi upoznati s djelima, u Hrvatskoj gotovo nepoznatima, najutjecajnijih historiografskih tradicija po pitanju kraja Habsburške Monarhije.

Iz uvoda knjige: „Među knjigama koje su se bavile analizom raznih aspekata povijesti Habsburške Monarhije, uz očekivane autore s područja bivše Monarhije, ipak su se isticala djela britanskih i američkih stručnjaka. Radi se o vrlo heterogenoj skupini stručnjaka različitog podrijetla, formacije, naobrazbe, znanstvenog usmjerenja. Tako su i njihova djela varirala po opsegu, stilu, zahvaćenim temama ili snagom interpretacije. Pokazalo se da je najveća kontroverza u tim djelima rasprava i interpretacija koja objašnjava uzroke, razlike, procese i čimbenike koji su doveli do konačnog raspada Habsburške Monarhije na kraju 1918. godine.“

O autoru

identitet.hr