Izdvojeno Kultura

Nagrada Grada Novske za životno djelo dodijeljena fotografu Željku Gašparoviću

U petak, 14. listopada 2022., povodom Dana Grada Novske, koji se obilježava 18. listopada i blagdana Svetog Luke Evanđeliste, dodijeljena je nagrada Grada Novske za životno djelo Željku Gašparoviću – Gaši iz Novske. Nagrada je dodijeljena “za ukupni kulturni i javni rad na području Grada Novske, posebno za fotografsko stvaralaštvo i promicanje fotografske djelatnosti“, a  na svečanoj sjednici Grada Novske uručila ju je gradonačelnica Grada Novske Marija Kušmiš.

Željko  Gašparović rođen je 1954. godine u Novskoj. Fotografijom se bavi  četiri desetljeća.  Od 1983. godine sudjeluje na skupnim izložbama, a imao je i niz samostalnih izložbi fotografija. U središtu interesa mu je umjetnička fotografija, a visoke domete dostigao je  dokumentarnom fotografijom, posebice ratnom.

Dragovoljac je Domovinskog rata. Kao pripadnik ratnog PRESS centra Operativne grupe Posavina, bilježi stradanja svog grada, stanovništva i stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske. Pratio je 1. gardijsku brigadu “Tigrovi” na njihovom ratnom putu, na Dubrovačkom ratištu, Maslenici, na Velebitu, bio je i pripadnik 125. domobranske pukovnije Novska.

Željko Gašparović odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, te medaljama “Bljesak” i “Oluja”. Uz to dobitnik je brojnih  nagrada na fotografskim izložbama i „Zlatnog objektiva“, nagrade Udruge hrvatskih javnih glasila, državne nagrade za fotografiju. Ratnu fotografiju izlagao je u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, Galeriji „Zvonimir“ Doma Hrvatske vojske u Zagrebu, Dvorani Globus Zagrebačkog velesajma, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Muzeju Mimara u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima.

Željko Gašparović je od 1992. godine suradnik Radio postaje Novska, od 1993. godine piše i fotografira za „Novljanski glasnik“, kasnije za „Novljanski list“, od 2011. do 2013. objavljuje u novinama „Novska info“, a od 2014. uređuje internetski portal Novska.IN. Također, Gašparović je od 2015. suradnik  lista „Čigoč“ Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje“,  od 2017. godine objavljuje u „Novljanskom vjesniku”, i suradnik je Radio Quirinusa.

Od 1998. do 2001. godine bio je dopisnik „Jutarnjeg lista“, a od 2002. do 2015 godine „Večernjeg lista“.Mnogobrojne fotografije su mu objavljivane u „Hrvatskom slovu”, „Hrvatskom vojniku” i drugim publikacijama, a urednik fotografija je u knjizi „Novska War Time“ (1993.), „Novska u Domovinsko ratu“ (2009.). Objavio je dvije fotomonografije – „Novljanske župe“ (2007.), te „Svjetlost slobode“  (2013.)  čiji je izdavač Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

U prilogu donosimo neke od sada već legendarnih fotografija Željka Gašaprovića iz Domovinskog rata:

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Domovinski rat u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Janja Sekula