Izdvojeno Jezik Kultura

Dani Zajednice Hrvata istočne Hercegovine u Zagrebu

Zajednica Hrvata istočne Hercegovine u sklopu proslave svetoga Mihovila Arhanđela, dana Trebinjsko-mrkanske biskupije, organizira prigodan program.

Dana 21. listopada 2022. u prostorijama HVIDRA-e u Slovenskoj ulici u Zagrebu održat će se komemorativni skup za Željka Raguža, jednoga od utemeljitelja HDZ-a u Bosni i Hercegovini i organizatora obrane u stolačkome kraju. Željko Raguž rođen je u Stocu 8. studenoga 1959. Diplomirao je na Pravnome fakultetu u Zagrebu. Bio je pukovnik Hrvatskoga vijeća obrane te je nositelj Reda hrvatskoga trolista i spomenice Domovinske zahvalnosti. Bio je dugogodišnjim ravnateljem Hrvatskoga radija Herceg-Bosne, ravnateljem Hrvatskoga centra Domovinskoga rata u BiH u Mostaru te glavnim i odgovornim urednikom Stolačkoga kulturnog proljeća, časopisa stolačkoga ogranka Matice hrvatske. Bio je zastupnikom u Parlamentu Federacije BiH, a 2016. – 2020. i zastupnikom u Hrvatskome saboru, gdje je, među ostalim, bio članom Odbora za ratne veterane i Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Autor je više knjiga i radova o položaju Hrvata u BiH, među kojima se ističe knjiga Već viđeno u kojoj su sabrane kolumne objavljene u Crkvi na kamenu. Umro je 2. kolovoza 2022. O Ragužu će kao o političaru i kulturnome djelatniku govoriti novinar i publicist Mate Kovačević, predsjednik stolačkoga ogranka Matice hrvatske Mladen Bošković i jezikoslovac Domagoj Vidović.

Dana 22. listopada 2022. u crkvi Svete Mati Slobode u sklopu će iste proslave biti priređeno predstavljanje troknjižja o djelovanju Katoličke Crkve u Gornjoj Hercegovini i Gornjemu Podrinju don Ante Luburića i Antona Šarca. O razmjerno slabo poznatoj, ali nekoć vrlo brojnoj zajednici u Nevesinju te danas gotovo zatrtoj i za kulturnu povijest neobično važnoj hrvatskoj zajednici u Foči (koju je pohodio prvi hrvatski gramatičar Bartol Kašić) i Čajniču (istočnobosanskome gradiću u kojemu su uščuvani tragovi hrvatskih glagoljaša) govorit će Mate Kovačević i Domagoj Vidović. Oni će ujedno predstaviti i stvaralaštvo hrvatskoga književnika Ljube Krmeka. Mladen Bošković predstavit će, pak, novi broj časopisa Stolačko kulturno proljeće.

Središnji je događaj proslave sveta misa koju će predvoditi stolački župnik don Ljubo Planinić.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Domovinski rat u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Janja Sekula

Foto: Hrvatski sabor