Domovinski rat Povijest

19. listopada: izlazak humanitarnog konvoja iz Vukovara

vu konvoj

Na današnji dan 1991. godine izašao je iz Vukovara humanitarni konvoj u organizaciji Ministarstva zdravstva i udruge „Liječnici bez granica“ (međunarodna, humanitarna i nevladina organizacija).

Uz pristanak svih strana umiješanih u sukob tijekom srpske agresije na Hrvatsku, humanitarni konvoj “Liječnika bez granica” krenuo je prema Vukovaru kako bi iz prenapučene bolnice izvukao teške ranjenike, za čiju njegu ondje već dugo nije bilo uvjeta. U Mikanovcima, 30-ak km od Vukovara, pripremljen je prihvatni centar, odakle su se ranjenici poslije trebali raspoređivati po gradovima diljem Hrvatske. Kada je konvoj oko 11 sati krenuo iz Vukovara prema Nuštru preko Bogdanovaca i Marinaca, u području oko konvoja započela je pucnjava te je kretanje kolone zaustavljeno.

Do 15 sati konvoj s evakuiranim ranjenicima vukovarske bolnice još se uvijek nalazio u Bogdanovcima, a napadi VBR-a na Nuštar nisu prestajali. Konvoj je potom krenuo prema Šidu (Srbiji), dok jedan od kamiona nije naletio na minu. Ranjene su dvije medicinske sestre, Švicarka i Luksemburžanka. Konvoj je nastavio prema Šidu, a na povratku, kod Lipovca, preuzeli su ga hrvatski redarstvenici. Tako je, nakon više od 12 sati lutanja, konvoj sa 103 teška ranjenika iz vukovarske bolnice stigao napokon na područje koje kontroliraju hrvatske snage.

Konvojem je izvučeno nešto više od stotinu (103 – 114) ranjenika te je trebao biti prvi konvoj takvog tipa iz opkoljenog Vukovara. Nažalost, dogodila se tragedija zbog koje je ovo ostala jedina takva humanitarna evakucija. “Lječnici bez granica” tada su zaključili kako je preopasno vraćati se u Vukovar po ostatak ranjenika (prema riječima doktorice Bosanac, konvoj je trebao dva puta tjedno dolaziti po ranjinike i donositi ljekove i sl.).

Jedan od sudionika prisjeća se:

“Bilo je hladno, jesen i kiša, a mi smo bili u pidžamama pod ceradama koje su prokišnjavale. Bojali smo se zarobljavanja i da će nas ostaviti u Srbiji, što se nasreću nije dogodilo. Vozali su nas satima posvuda, zapadali smo u blato, a u Bogdanovcima je jedan od kamiona naišao na protutenkovsku minu od čije su eksplozije ranjene dvije medicinske sestre.”

Izvor: Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.