Udruge

Pume dobile prvu poštansku marku iz Domovinskog rata

Iznimna nam je čast i zadovoljstvo objaviti kako je u Hrvatskom saboru svečano predstavljena jubilarna poštanska marka u sklopu programa obilježavanja 25. godišnjice osnutka 7. gardijske brigade Puma. Uz poštansku marku, izdan je i tematski žig te prigodna omotnica, a marka će se moći koristiti od srijede, 18. listopada.

Povodom predstavljanja marke u Hrvatskom je saboru organiziran svečani program u kojem su se prisutnima obratili predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Robert Puja, ratni zapovjednik 7. gardijske brigade stožernog brigadira Željko Dvekar, član uprave Hrvatske pošte Hrvoje Parlov, koji je predstavio jubilarnu poštansku marku, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH general Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Anđelko Stričak te izaslanik predsjednice RH Ante Deur.

Slavna 7. gardijska brigada Puma osnovana je 23. prosinca 1992. godine odlukom dr. Franje Tuđmana. Sjedište Brigade nalazilo se u Varaždinu, a prvi zapovjednik bio je pukovnik Ivan Korade. Pume svoj ratni put započinju u veljači 1993., kada jedan dio Brigade odlazi na karlovačko bojište, a drugi sudjeluje u obrani šibensko-kninskog zaleđa. 1994. i 1995. godine Brigada sudjeluje u operacijama Zima ’94, Skok 1 i Ljeto ’95. U vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, 5. kolovoza u 10 sati oslobađaju ulaze u grad Knin te postavljaju hrvatski barjak na Kninsku tvrđavu.

 Svugdje ste časno i hrabro branili domovinu te ponosno nosili svoj stijeg. Kruna vašeg ratnog puta je oslobađanje grada Knina. Taj dan i da hoću, ne mogu zaboraviti. (…) Negdje oko 10 sati preko motorole primili smo obavijest “Pume su u Kninu”. Tu radost i veselje koje nas je tada preplavilo teško je opisati. Više nismo osjećali ni žeđ ni umor, samo smo grabili naprijed – rekao je okupljenima Stričak.

Nakon Oluje, Pume sudjeluju u akcijama Maestral i Južni potez te se nakon 840 dana na terenu, pri čemu je oslobođeno 748 kvadratnih kilometara teritorija RH, 17. listopada 1995. pobjedonosno vraćaju u matičnu vojarnu u Varaždinu.

Od osnutka je kroz Brigadu prošlo oko 4550 branitelja i dragovoljaca iz svih krajeva Hrvatske, a tijekom ratnih djelovanja svoj je život položio 91 pripadnik, jedan se još uvijek vodi kao nestali, a više od 500 pripadnika ranjeno je ili ozlijeđeno. Za iznimne je vojne uspjehe 7. gardijska brigada odlikovana Redom kneza Domagoja s ogrlicom i poveljom Republike Hrvatske. Pobjednički ratni put Puma formalno je završen predajom ratne zastave na svečanom postrojavanju u Varaždinu 7. srpnja 2003. Spomen na postrojbu danas čuva Udruga veterana 7. gardijske postrojbe Puma, osnovana u studenom 2005.

Zahvaljujući nesebičnoj žrtvi branitelja iz 7. gardijske brigade, kao i žrtvi svih branitelja, stvorena je i obranjena Hrvatska. Poštanska marka bit će trajni zapis i spomen na legendarne Pume. – naglasio je ministar branitelja Tomo Medved.

Jubilarna poštanska marka izdana je u 100 tisuća primjeraka, a projekt su zajedno na inicijativu Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma realizirali Hrvatska pošta, Ministarstvo obrane i grad Varaždin. Ovo je ujedno i prvi put da je jedna gardijska brigada u Hrvatskoj dobila svoju jubilarnu marku, a nadamo se da će, kako je i najavljeno, Hrvatska pošta nastaviti objavljivati marke s obilježjima hrvatskih postrojbi iz Domovinskog rata.

 

O autoru

Ines Herceg