Domovinski rat Izdvojeno

Zaoštravanje situacije u Vukovaru – kolovoz 1991.

Vukovar je prije rata predstavljao važno regionalno središte na desnoj obali Dunava, a 1991. godine naseljavalo ga je 47,2% Hrvata te 32,3% Srba koji su međusobno bili dobro integrirani.

Međutim, razduživanjem Hrvatske od SFRJ, skupština općine Vukovar, čiju su većinu činili Srbi, odbija prihvatiti novi ustav, odnosno neovisnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Počinje formiranje srpskog stanovništva u manjim mjestima, a srpske paravojne formacije odabiru Borovo Selo svojom bazom, šireći propagandu te potičući pobunu srpskog stanovništva.

Nakon sukoba u Borovom Selu u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine, situacija se zaoštrava i tijekom srpnja i kolovoza kad hrvatske vlasti postupno gube kontrolu nad istočnom Slavonijom. Srpske paravojne snage i lokalna milicija, često su uz potporu jedinica JNA, stacioniranih u tom području, progonile vladine službenike i postavljale minska polja i barikade. JNA je zauzela i pozicije na drugoj strani Dunava, a bojni brodovi JNA patrolirali su rijekom. Već su u lipnju započeli minobacački napadi na Vukovar ali dan 24. kolovoza ostat će  zapamćen po tome što je hrvatski branitelj Luka Andrijanić oborio 2 zrakoplova JNA. Naime, nad Vukovarom su se pojavila četiri aviona tipa “Super Galeb”, od kojih su dva napala položaje ZNG-a na silosu Đergaj. Tada 19-godišnji Luka Andrijanić oborio je prvi zrakoplov srušen u Domovinskom ratu, Nepunih mjesec dana nakon toga Luka Andrijanić je položio svoj život u obrani domovine.

Već je sljedećeg dana, 25. kolovoza 1991. godine, započeo sveopći napad na Vukovar, nakon što je oklopno vozilo JNA naišlo na miniranu barikadu na prijelazu iz Borova Naselja u Borovo Selo te time potaknulo napad JNA i pobunjenog srpskog stanovništva na Borovo Naselje i grad Vukovar, no hrvatske su snage napad odbile. U to vrijeme u Vukovar je stigao Mile Dedaković Jastreb koji je počeo koordinirati punktove obrane koji su se već iskazali u prvim bitkama.

Ovim je događajima započela krvava bitka za Vukovar, 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije i uz pomoć srpskih paravojnih  postrojba.  JNA je brzom akcijom planirala osvojiti grad ali planovi im nisu pošli za rukom, zbog čega su sredinom mjeseca rujna pokrenuli veliku akciju s ciljem slamanja hrvatske obrane i cijepanja hrvatskog teritorija. Bitka je završena porazom Zbora narodne garde i jedinica MUP-a, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.Grad je naposljetku potpuno uništen i okupiran 18. studenoga 1991.

Iako je nakon tromjesečnih borbi Vukovar pao u srpske ruke, JNA je imala teške gubitke u sredstvima i ljudstvu, čiji je moral opadao svakim danom. S druge strane, branitelji Vukovara, koji su nastojali očuvati svoje obitelji, ognjišta i svoj grad, pokazali su da je moguća uspješna borba protiv JNA unatoč nedostatku oružja, a svojom su nesebičnom žrtvom omogućili ostatku Hrvatske da se pripremi za obranu i sveopći rat te promijenili i međunarodnu političku percepciju i položaj Hrvatske.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

  • Davor Marijan; Domovinski rat; Despot infinitus d.o.o., Zagreb, 2016
  • Zdenko Radelić, Davor Marijan, Nikica Barić, Albert Bing, Dražen Živić; Stvaranje hrvatske države i Domovinski rat, ŠK, Zagreb, 2006.

O autoru

Ivana Njavro

Rođena 25.09.1989.u Metkoviću, prvostupnica je filozofije i magistrica povijesti. Voli pse, kavu i psihološke trilere. Od 2014. djeluje na portalu kao novinarka i spisateljica članaka povijesne tematike. U rujnu 2018. postaje urednica portala braniteljski.hr.