Domovinski rat Izdvojeno Kultura

Domaći igrani filmovi s temom Domovinskog rata

Svi u svoje slobodno vrijeme volimo pogledati dobar film, a često ćemo prokomentirati i američke filmove koji itekako znaju u radnjama iskoristiti svoju prošlost. Iako nemamo konkretne brojke o točno napravljenim filmovima za određeni rat ili događaj, Wikipedia navodi kako trenutno postoji preko 50 filmova koje se bave nekom temom ili osobom iz rata SAD-a na iračkom području, a o ratu za nezavisnost nećemo ni počinjati brojati filmove na listi.

Domovinski rat i dalje je aktualna tema koja zauzima stupce, koja i dalje ima živuće svjedoke, no i dalje je neadekvatno zastupljena bilo u igranim ili dokumentarnim filmovima. Video zapisi u zadnje vrijeme su sve vrjednija tekovina koje se bilo tko, u bilo kojem trenutku može dotaknuti i informirati.

2018. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenulo je Reviju filmova o Domovinskom ratu, hvalevrijednu inicijativu kojoj je u cilju očuvanje digniteta i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Ove godine prikazano je pet dokumentarnih filmova, i to “Heroine domovinskog rata – pobjednice”, “Pouke o čovječnosti”,””Kula smrti”, “Bura duše” i “Po čovika”.

Uz to što se treba poticati veća izrada dokumentarnih filmova koji će se prikazivati na relevantnim servisima, ovi filmovi trebali bi biti i javno dostupni kako bi se svim potencijalnim osobama zainteresiranima za Domovinski rat omogućio bolji pristup informacijama. Uz to, treba se poticati i stvaranje igranih filmova koji će kroz dinamičan i pristupačan način zainteresirati osobe koje čak i nisu znale da iz Domovinskog rata mogu izvući puno pouka o hrabrosti, požrtvovnosti i ustrajnosti. Pa nemaju samo Amerikanci heroje i heroine!

Pokušali smo pronaći i sastaviti listu igranih filmova koji se bave tematikom Domovinskog rata na našem području, nevezano uz samu ratnu povijest već i uz atmosferu koja je vladala tijekom, ali i nakon Domovinskog rata – ne samo za borce, već i za ljude koji su u to vrijeme živjeli na području zahvaćenom ratu. Neki od ovih filmova pomogli su nam nasmijati se nakon rata, neki su nam predstavili drugačije perspektive ljudi, neki su nas rastužili. To je, uostalom, i uloga igranog filma – pokazati nam svjetove za koje možda i ne znamo ili nismo imali prilike susresti

 

Cijena života (1994.)

Cijena života jedan je od prvih igranih filmova koji su se pojavili 1994. godine. Film nas upoznaje s vukovarskim zatočenikom Ivanom, koji je krajem 1991. godine uspješno pobjegao iz srpskog logora u Vojvodini te se sakrio na imanju imućnog srpskog gazde Stevana. Stevan ga ubrzo otkriva i nudi mu odabir – ili će ga prijaviti ili će Ivan ostati na njegovom imanju i raditi. Ivan odluči ostati te se upoznaje s njegovom obitelji, a stvari se potom kreću odvijati u zanimljivom smjeru. Film je dostupan na YouTubeu i možete ga pogledati ovdje:

Cijena života

 

Vukovar se vraća kući (1994.)

Vukovar se vraća kući drama je premijerno prikazana 1994. godine, a gotovo na dokumentarni način prikazuje život prognanika. U fokusu su Vukovarci koji su privremeno utočište pronašli u vagonima. Uvjeti su im grozni i nedostojni ljudskih života, a svaki dan se nadaju povratku kući. U prvom planu je tročlana obitelj na čijem je čelu otac Vinko, ratni invalid koji se ne uspijeva snaći u novoj realnosti.

Vukovar se vraća kući

 

 

Kako je počeo rat na mom otoku (1996.)

Često proglašen najboljim hrvatskim filmom, Kako je počeo rat na mom otoku oborio je mnoge rekorde na početku prikazivanja, te se i dalje vodi za jedan od najgledanijih hrvatskih filmova. Posebnost leži u tome što je ozbiljnoj temi Domovinskog rata pristupio s humorom i ironijom, te je u nužno potrebno vrijeme pružio drugačije gledanje na tada depresivnu svakodnevicu.

Radnja filma smještena je u 1991., ubrzo nakon proglašenja neovisnosti Hrvatske, kad su se u nekim dijelovima zemlje već odvijale borbe. Na jednom dalmatinskom otoku još se nalazi kasarna JNA, i to pod zapovjedništvom srpskoga majora Alekse. Stanovnici otoka traže raspuštanje kasarne i otpuštanje tamo stacioniranih hrvatskih vojnika. No major se sa svojim garnizonom utvrdio u zgradi kasarne iza ulaznih vrata nalik predimenzioniranoj jugoslavenskoj zastavi. On čeka upute nadređenoga te prijeti da će u slučaju napada u zrak dići čitavo zemljište, a s njime i pola sela. Kako bi pridobili majora, seljani su pred uporištem JNA podigli pozornicu na kojoj se danonoćno bez prestanka izvodi »kulturno-zabavni program«. Naposljetku im uspijeva preveslati majora: povjesničar umjetnosti Blaž Gajski, koji je doputovao iz Zagreba kako bi odveo sina iz kasarne, preodijeva se u »pukovnika Kostadinovića« te nalaže majoru da mu kao tobožnjem poslaniku iz Beograda prepusti ne samo neke vojnike nego i svo streljivo.

Kako je počeo rat na mom otoku

 

Bogorodica (1999.)

Bogorodica je dugometražni prvijenac redatelja Nevena Hitreca s akcijskom, ljubavnom i političkom tematikom, a film se odvija u Slavoniji. Stolar Kuzma Glavan zaljubi se u mladu seosku učiteljicu Anu, a njen agresivni zaručnik Đuka ne može se pomiriti s tim da ga Ana ostavlja. Kuzma od župnika dobiva narudžbu da za seosku crkvu izradi kip Bogorodice – model za kip je njegova Ana. Odnosi Hrvata i Srba postaju sve napetiji i svakodnevni se život počinje mijenjati. Kada Kuzmin prijatelj i pomoćnik u stolariji Rade prestane dolaziti na posao čak i mirnom Kuzmi postaje jasno da je situacija na rubu eksplozije.

Bogorodica

 

Nebo, sateliti (2000.)

Scenarij filma “Nebo sateliti” napisan je još 1994. i nakon brojnih izmjena u veljači 1999. počinje njegova realizacija. Film pruža realnu sliku rata, mučnu, grčevitu i nadasve ljudsku borbu za goli život.

Hrvatska početkom devedesetih, rat. Na križanju, usred polja, odvija se razmjena zarobljenika. U gužvi koju čine brojni vojnici, pripadnici raznih humanitarnih organizacija i europskih promatrača, na jednom od kamiona zateći ćemo čovjeka bez imena i prezimena, bez identiteta, bez sjećanja… Kasnije će mu se pridjenuti ime Jakov Ribar. Nešto kasnije on će neopažen istupiti iz kolone zarobljenika i preko minskog polja na čuđenje svih prisutnih, neozlijeđen nestati u šumi. Lutat će tako po ratištima, nastojeći razumjeti stvari oko sebe i nadati se da će mu to pomoći u liječenju ratnih rana.

 

Nebo, sateliti

 

Broj 55 (2014)

Broj 55 prozvan  je najboljim modernim filmom o Domovinskom ratu koji se bavi istinitim događajem. U jesen 1991. godine skupina hrvatskih vojnika upada u zasjedu i prisiljena je sakriti se u napuštenu kuću u obližnjem selu. Njihov otpor udruženim snagama pobunjenih Srba, JNA i srpskih specijalaca traje gotovo 24 sata, a paralelno pratimo i napore njihovih suboraca da ih izvuku iz okruženja.

Broj 55

 

General (2019.)

Pažnju javnosti izazvao je Antun Vrdoljak 2017. godine kada je najavio da će snimati film o umirovljenom generalu Anti Gotovini. U naslovnoj ulozi je Goran Višnjić, a uz u filmu igraju i Mustafa Nadarević u ulozi generala Janka Bobetka, Tarik Filipović kao general Davor Domazet Lošo, Boris Svrtan kao general Ante Roso, a tu su i Armand Assante, Borko Perić, Marijana Mikulić, Sreten Mokrović, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec te mnogi drugi. ‘General’ je film u kojem su svoje posljednje uloge odigrali velikan Ivo Gregurević te mladi talentirani glumac Robert Budak.

Ostaje vidjeti koliko će General opravdati sliku i djelo Gotovine. Film trenutno igra u kinima.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Leona