Novosti

Odlazak komodora Ivice Tolića

U noći sa 30. na 31. kolovoza, Hrvatska je izgubila istinskog domoljuba koji se tijekom, ali i nakon Domovinskog rata strastveno borio za interese Republike Hrvatske. Komodor Ivica Tolić je kroz cijeli svoj životni put dao veliki doprinos u stvaranju neovisne i suverene Hrvatske, ali i u očuvanju pozitivnih vrijednosti Domovinskog rata i hrvatskih branitelja. Bio je jedan od rijetkih koji se nije bojao izraziti svoj stav i boriti se za vrijednosti u koje vjeruje. Svi koji su ga poznavali su zaista mogli reći da je bio prije svega veliki čovjek, a zatim i veliki Hrvat, te je ovakav tragičan događaj izuzetno veliki gubitak. Ovim putem mu se želimo zahvaliti za sve što je dao za našu Domovinu, te izraziti sućut njegovoj obitelji.

Bio je zapovjednik 3. imotske bojne 4. gardijske brigade s kojom je vatreno krštenje prošao u Kruševu. Potom ga je ratni put odveo na zadarsko, šibensko, drniško i Južno bojište. Zapovijedao je i 53. bojnom mornaričko – desantnog pješaštva, a pobjedu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu dočekao je na dužnosti načelnika stožera Južnog bojišta. Vojnu karijeru nastavio je u Hrvatskoj ratnoj mornarici, prvo kao načelnik Stožera HRM pa zapovjednik Flote HRM. Završio je Zapovjedno stožernu školu i Ratnu školu OS RH, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu u Rimu. Diplomirani je inženjer strojarstva i magistar ekonomije. Nakon umirovljenja 2008. godine jednakom energijom posvetio se radu u Udruzi veterana 4. gardijske brigade i jedan je od tvoraca ideje objedinjavanja svih udruga veterana gardijskih postrojbi. Bio je prvi predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Kada se kandidirao za Europski parlament, u kojemu je predstavljao Hrvatsku minule dvije godine, poslao je snažnu poruku svim braniteljima: „Na žalost, neće nas cijeniti po tome koliko su velika naša djela u ratu, ni po stjegovima pod kojima smo se borili, niti po našim poginulima i našim invalidima, nego po tome koliko smo jaki i koliko smo organizirani. I dobro da smo to shvatili i krenuli putem ujedinjenja. Nije dovoljno da se pojavljujemo kao ukras, kao privjesci, već moramo biti na mjestima gdje se donose odluke o našoj Hrvatskoj…“.

Komemoracija za komodora Ivicu Tolića održati će se u utorak, 3. rujna 2019. godine u 11 sati u Domu HV “General Ivo Jelić”, Poljudsko šetalište br. 1. Posljednji ispraćaj biti će istoga dana u 17 sati u Vinjanima Donjim, na groblju župne crkve Sv. Roka.

IZVOR: Udruga 2. gbr -Gromovi

FOTO: rtl.hr

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.