Novosti

Vukovarska bolnica i službeno postala bolnica hrvatskih branitelja

bolnicavukovar

Prema hrvatskom zdravstvenom sustavu i dalje će i branitelji i civili u vukovarskoj bolnici moći koristiti sve mogućnosti liječenja koje nudi jedna županijska bolnica.

Otkrivanjem ploče vukovarska bolnica danas je i službeno ponijela naziv Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana.

Na ovaj način vukovarska bolnica je, poslije onih u Zaboku i Kninu, postala treća bolnica u Hrvatskoj koja je i službeno postala bolnica hrvatskih branitelja. Ministar zdravstva Siniša Varga kaže:

“Vukovarska bolnica može se pohvaliti kvalitetnim smještajnim kapacitetima, vrhunskim osobljem i gotovo novom opremom te kao takva predstavlja biser hrvatskog zdravstva. Namijenjena je braniteljima i ratnim veteranima, kao i vojnicima koji se vraćaju iz NATO misija za njihove potrebe. Imat će ovdje svoje posebne prostorije, a sve će se provoditi bez ikakvih listi čekanja.”

Prema hrvatskom zdravstvenom sustavu i dalje će i branitelji i civili u vukovarskoj bolnici moći koristiti sve mogućnosti liječenja koje nudi jedna županijska bolnica. Sve ostale potrebe za liječenjem rješavat će se u suradnji s KBC-om Osijek koji i dalje ostaje zdravstvena „regionalna sila“. Najavio je kako će u budućnosti graditi nova fizikalna rehabilitacija, vrijedna 24 milijuna kuna te da će na ovaj način kapaciteti vukovarske bolnice biti bolje iskorišteni.

Prema riječima Varge nakon Zaboka, Knina i Vukovara ne planira se više otvaranje novih veteranskih bolnica:

“Za 4,3 milijuna stanovnika koliko Hrvatska ima i 450.000 branitelja mislim kako su ove tri bolnice dostatne. Ako bude potreba, svakako da ćemo to razmotriti. Uz to treba znati i kako se u Lipiku uskoro otvara braniteljski centar, a ima još projekata koji su u realizaciji.”

Ploču na vukovarskoj bolnici zajedno s ministrom zdravlja otkrio je stopostotni hrvatski ratni vojni invalid Đuro Glogoški. On smatra kako je u odnosu na raniji period, kada nije bilo ništa, na ovaj način ipak napravljen određeni pomak, ali i da ima i dalje niz problema:

“Inzistirat ćemo na otvaranju jednog kliničko-bolničkog centra u Zagrebu. Postoje potrebe za tim jer svaka tri sata umire jedan branitelj, a prosječna životna dob branitelja iznosi 50 godina. Do sada je umrlo 40.000 branitelja. Nemamo podataka niti kakvo je stanje onih koji su živi. Na tome treba poraditi.”

Vukovarska bolnica danas ima 560 zaposlenih od kojih je 80 specijalista ili subspecijalista. Raspolaže sa 126 akutnih kreveta i 116 kreveta dnevne bolnice. U razdoblju od 1998. do 2014. godine, koliko je trajala obnova, u obnovu vukovarske bolnice uloženo je ukupno 218 milijuna kuna od čega se na građevinske radove odnosi 146 milijuna kuna, a na opremu 72 milijuna kuna.

 Izvor: vecernji.hr

Foto: braniteljski.hr

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.