Dobro je znati

VIDEO Prisjetimo se: govor Janka Bobetka 1994. godine

janko bobetko

Hrvatska je pala na povijesnom ispitu. Oglušila se na sve potrebe onih koji su domovinu stvarali.

Janko Bobetko, pokojni general hrvatske vojske, 1994. godine na 2. Saboru Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) u dvorani Vatroslava Lisinskog održao je govor koji bismo mogli savršeno uklopiti u sadašnja zbivanja u domovini.

Govor otvara pozdravom dragovoljcima koje naziva kamenom temeljcem nove povijesti hrvatskog naroda te govori o obvezama Hrvata u stvaranju Republike Hrvatske. Bobetko, tada i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske izjavljuje o palim žrtvama:

„…što čovjek više može dati i koji je to primjer jači i uvjerljiviji od onoga da golim prsima je spreman i brani svoju zemlju.“ ,

te da ideali tih ljudi „ne da se mogu nego se moraju čuvati“. Sukladno tomu, pokojni je general shvaćao da će Hrvatska, kada bude oslobođena i kada se bude razvijala, imati dužnost prema braniteljima, a kako je tu dužnost ispunila, nažalost, vidimo danas:

„Ono što se događa, ono što će se dogoditi, jeste izvršenje povijesnih obaveza koje imamo prema svom hrvatskom narodu. Iz tih razloga, nemojmo gubiti vrijeme, nemojmo se razbijati, mi smo sinovi hrvatskog naroda, nemojmo prebrojavati lijevo i desno, od nas povijest traži, pripremite se i vratite se na granice vaše domovine… Na odnosu prema ratnicima hrvatske domovine, prema ljudima koji su dali svoje živote, prema ljudima koji će ih dati, Hrvatska polaže povijesni ispit sama pred sobom, tu Hrvatska prolazi ili dobiva negativnu ocijenu. Iz tih razloga, vi morate stvarati organizacije koje će štititi dostojanstvo, materijalnu situaciju i sve ono što će u krajnjoj liniji glasiti: ponosan sam na svoga oca koji je pao jer zemlja u kojoj živim vodi računa o dostojanstvu moga oca, vodi računa o dostojanstvu mene.“

Savska 66. Ministarstvo branitelja. Hrvatski branitelji, invalidi, danima prosvjeduju. Hrvatska je pala na povijesnom ispitu. Oglušila se na sve potrebe onih koji su domovinu stvarali. Vladajući za prosvjed prozivaju oporbu, ministar i dalje ne shvaća situaciju ozbiljno, oporba se dolazi poslikati… Hoće li hrvatska politička scena ikada shvatiti da je zakazala na ispitu? Da je one koji zaslužuju svu čast izdala i ponizila?

Od 1990. do 2005. godine samoubojstvo je izvršilo 1632 branitelja.

Od 1998. do 2010. godine od posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu umrlo je 24 tisuće hrvatskih branitelja. U 2011. godini umrlo je 2354 branitelja. U 2012. godini umrlo 416 ratnih vojnih invalida i 1896 hrvatskih branitelja. I to su samo neki od podataka.

Janko Bobetko u obraćanju dragovoljcima rekao je da svatko od nas svakoga dana ima priliku i mogućnost dokazati koliko i kako voli, te što čini za domovinu. Branitelji su to pokazali. Predsjednik Josipović izjavio je tijekom posjeta braniteljima da svi mi volimo jednako Hrvatsku. U duhu izjave poručujem:

Predsjedniče i ‘svi mi’, svaki dan je nova prilika za pokazati i dokazati ljubav prema domovini! Učinite to što prije, jer je za popravni ispit šansa samo jedna.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.