Novosti

Vandalizam nad Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima kod Bjelovara

Šteta od 20 tisuća kuna epilog je vandalizma koji je zabilježila bjelovarska policija na Spomen području ”Barutana 1991” u Bjelovaru. Ubrzo nakon što je postavljen kao izložbeni eksponat, tenk T-55 se našao na meti drznika. Kako navode iz policije, u razdoblju od 18. do 21. rujna nepoznati počinitelj je razbio sedam pozicijskih svjetala, tri periskopa i ciljničku napravu na tenku.

Grad Bjelovar osudio je vandalizam, a za bjelovar.info izjasnio se i jedan od inicijatora postavljanja tenka i transportera, predsjednik Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije, Marin Sabolović:

Ukoliko uspijemo dobiti odštetu za počinjenu štetu, novac ćemo najvjerojatnije usmjeriti na kvalitetniji video nadzor. Postojeći video nadzor pokriva velik dio spomen područja i vjerujem da će pomoću snimki istraga biti uspješna. Novi dijelovi tenka, odnosno replike nažalost se ne mogu kupiti. Moram naglasiti da su Grad Bjelovar i Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije tenk pribavili teškom mukom. Cilj je bio izložiti ga, odnosno prikazati svim posjetiteljima Barutane i dati im ga na raspolaganje. Oštećeni dijelovi tenka sada ne idu u prilog niti Bjelovaru, niti Bjelovarčanima. Nadamo se da će počinitelji biti nađeni i zakonski kažnjeni za ovaj čin. To će biti opomena da su takva događanja na jednom spomen području neprihvatljiva. Također, na Spomen području Barutana u budućnosti planiramo osnivanje muzejskog postava Operativne zone zbornog područja, a time i proširenje vanjskog tehničkog postava. Stoga apeliram na sve građane i posjetitelje da sačuvamo dostojanstvo toga mjesta i svih predmeta koji se na Barutani nalaze kako bi i za 10, 20 ili 30 godina bili jednako zanimljivi kao što su danas

FOTO – bjelovar.live

IZVORI – bjelovar.live; bjelovar.info

O autoru

Administrator