Novosti

Ministar hrvatskih branitelja obišao radove na izgradnji Veteranskog centra u Šibeniku

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved proteklog tjedna boravio je u Šibeniku gdje je obilježena 29. obljetnica “Rujanskog rata”. Tom prilikom obišao je i radove na izgradnji Veteranskog centra u Šibeniku.

Uz ministra Medveda, radove su obišli predstavnici udruga iz Domovinskog rata, župan Šibensko-kninske županije, gradonačelnik grada Šibenika, predsjednik Županijske skupštine Šibensko-kninske županije, ostali predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnici izvođača radova, predstavnici stručnog nadzora, predstavnik projektanata te predstavnik tehničke pomoći.

Veteranski centar u Šibeniku imat će smještajni kapacitet od 142 ležaja te moći primiti oko 2500 korisnika godišnje. Ukupan iznos za izgradnju veteranskog centra u Šibeniku iznosi 68.393.380,63 kuna, a njegova izgradnja će trajati osamnaest mjeseci.
Veteranski centar u Šibeniku gradi se kroz projekt koje provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, a ukupna vrijednost projekta, koji će se provoditi do 1. siječnja 2023. godine, iznosi 328.792.034,20 kuna, od čega je 85% sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Osim Veteranskog centra u Šibeniku, u izgradnji su i veteranski centri u Daruvaru, Sinju i Petrinji koji će godišnje moći primiti oko 12 tisuća korisnika. Među korisnicima će biti, uz hrvatske branitelje i ratne vojne invalide, i članovi njihovih obitelji te obitelji smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i civilne žrtve Domovinskog rata, osobe stradale u mirovnim misijama te stradali pirotehničari i članovi njihovih obitelji.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako ga raduje na obljetnicu Rujanskog rata biti u Šibeniku i uvjeriti se kako radovi na izgradnji Veteranskog centra u Šibeniku napreduju iznimno dobro i da su ispred predviđenog roka: Ovo će biti, po svemu sudeći, po dinamici izgradnje, prvi veteranski centar koji ćemo dovršiti u Hrvatskoj, zbog čega sam iznimno sretan.

U neposrednoj blizini budućeg Veteranskog centra u Šibeniku očekuje se izgradnja bolnice, što je ministar pozdravio zbog dobrog povezivanja Programom preventivnih sistematskih pregledima koje Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi.

U veteranskim centrima omogućit će se pružanje njege i pomoći kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, a osim korisnicima u privremenom smještaju, bit će dostupni i ostalim osobama iz ciljane populacije zainteresiranim za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se tamo provoditi. Uz osnovnu fizičku rehabilitaciju, u njima će se provoditi sportske i rekreativne te edukativne aktivnosti u cilju očuvanje zdravlja i prevencije te promjene stila života i eliminacije loših navika.

Uspostavom veteranskih centara nadogradit će se postojeći sustav pružanja psihosocijalne pomoći ciljanoj populaciji te implementirati nove vrste odgovarajućih usluga. To će uključivati formiranje multidisciplinarnih timova koji će djelovati u veteranskim centrima te analizirati potrebe svakog korisnika i temeljem toga pružati personalizirane usluge, što će znatno pospješiti postupak rehabilitacije i psihosocijalnog osnaživanja.

Rezultati projekta osigurat će se u sinergiji s drugim projektima koje Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi, a sufinancirani su iz Europskog socijalnog fonda s ciljem jačanja kapaciteta stručnjaka koji će, među ostalim, provoditi programe i u veteranskim centrima. Također, omogućit će se implementacija novih programa psihosocijalnog osnaživanja i izvaninstitucionalnih usluga u okviru nove financijske perspektive 2021.-2027., kao i daljnje širenje mreže veteranskih centara u Republici Hrvatskoj.

IZVOR I FOTO – Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Administrator