Novosti

U Ustav RH treba staviti da je neovisnost Hrvatske branio i HVO

generalglasnovic

General i ratni zapovjednik postrojbi HV-a i HVO-a Željko Glasnović govori o ulozi HVO-a u obrani Republike Hrvatske. 

General i ratni zapovjednik postrojbi HV-a i HVO-a Željko Glasnović izjavio je:

“Mi svi znamo da se Republika Hrvatska branila ne samo na svom teritoriju nego se branila na Kupreškom, Livanjskom polju, u Srednjoj Bosni, Posavini, Mostaru, južnoj i istočnoj Hercegovini.”

U razgovoru za Fenu povodom obilježavanja 23. obljetnice brigade “Kralj Tomislav”, čiji je prvi zapovjednik bio Glasnović, rekao je kako je najbolji primjer otvaranja kupreške bojišnice 1992. godine, gdje su se slabo naoružane hrvatske postrojbe suprotstavile sili koju su činile Banjalučki i Kninski korpus tadašnje JNA. Time je, kako navodi general, spriječeno odvajanje južne od ostatka Hrvatske kod Zadra jer je otvaranjem bojišnice na Kupresu 1992. godine rasterećena upravo ta linija obrane.

Prema njegovim riječima, tada je u tjedan dana borbi poginulo oko 160 mladića s ovih prostora, stoga se, dodaje Glasnović, danas svi branitelji moraju boriti da se u Ustav RH ugradi da je HVO branio neovisnost i teritorijalni integritet Republike Hrvatske.

“Taj pothvat, kao i oni učinjeni duž Neretve ili u Posavini, ne žele priznati neki hrvatski političari. Oni sustavno rade na medijskoj blokadi da izađu u javnost ove istine iz Domovinskog rata. Ti isti političari blokiraju rad Hrvatskog sabora da se izjednače prava HV-a i HVO-a za što je potrebna dvotrećinska potpora”, istaknuo je Glasnović.

 

Izvor: prvi.tv

Foto: prvi.tv

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.