Novosti

Na današnji dan 2007. godine preminuo je Marko Babić – heroj s Trpinjske ceste

markobabic

Na današnji dan 2007. godine u Zagrebu je preminuo jedan od najvećih heroja Domovinskog rata, jedan od onih po kojima bi ulice trebale dobivati imena – Marko Babić.

Na današnji dan 2007. godine u Zagrebu je preminuo jedan od najvećih heroja Domovinskog rata, jedan od onih po kojima bi ulice trebale dobivati imena – Marko Babić.

Ovaj rođeni Vukovarac bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca te zamjenik legendarnog zapovjednika, general-bojnika Blage Zadre.
Marko će ostati upamćen i po tome što je u jednom danu na Trpinjskoj cesti uništio čak 14 neprijateljskih tenkova.
Nakon pogibije Blage Zadre, preuzeo je zapovijedanje 3. bojnom 204. brigade odnosno obranom Borovog Naselja.

Njegove suborce na Trpinjskoj najviše se dojmilo to što Marko prema neprijatelju nije iskazivao mržnju, makar su njegovi roditelji još 14. rujna 1991. godine odvedeni iz Vukovara i ubijeni u obližnjem selu Bobota.
Nakon pada Vukovara iz kojeg je izašao u proboju borio se na mnogim bojištima sve do konačnog oslobođenja Republike Hrvatske.
HV je napustio 1997. godine s činom pukovnika, a preminuo je 2007. godine od posljedica moždanog udara u Zagrebu.

Danas su na grobu Marka Babića, uz obitelj, vijence položili predstavnici braniteljskih udruga, a u ime Predsjednice vijenac je položio Ante Deur njezin savjetnik za branitelje. Deur je također vukovarski branitelj koji je u Vukovaru ostao do posljednjeg dana te se nakon pada Vukovara tri dana probijao kroz kukuruze do Vinkovaca. Nakon svih strahota koje je doživio kao vukovarski borac, nastavio je aktivno sudjelovati u obrani Domovine sve do završetka rata.

Nažalost Ministarstvo branitelja nije uputilo svoga predstavnika da oda počast heroju domovinskog rata i da se pokloni žrtvi koju je Marko Babić dao za stvaranje slobodne i nezavisne Republike Hrvatske. Također nas žalosti činjenica da na HRT-u, kao niti u veći drugih medija danas nije spomenuta  i dostojno obilježena žrtva i herojstvo Marka Babića.

 

Izvor: Braniteljski.hr/ https://www.facebook.com/DogodiloSeNaDanasnjiDanDomovinskiRat?fref=ts

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.