Udruge

Knjižica “Pod skutom Gospe Ilačke”

podskutom

Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika objavila je ovih dana knjižicu „Pod skutom Gospe Ilačke“ za sve generacije.

Povodom 150-e obljetnice svetišta Gospe na Vodici u Ilači, Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika, nakon što je 2010. godine producirala višestruko nagrađivani dokumentarni film redatelja Branka Ištvančića „Draga Gospa Ilačka“, objavila je ovih dana knjižicu „Pod skutom Gospe Ilačke“, koja će biti zanimljiva i djeci i odraslima, a istovremeno bogata točnim podacima kako bi i mladima i starijima bila poučna.

Akademik Stjepan Damjanović napisao je u predgovoru knjižice da su glavni likovi priče književnice Sonje Tomić o Gospi Ilačkoj:

„Marija Isusova Majka i studentica povijesti Marija, čijoj je majci Gospa pomogla i koju je krstio tovarnički župnik Ivan Burik ubijen u Domovinskom ratu“.

Sonja Tomić, piše nadalje akademik Damjanović,

„vješto prepleće stariju i noviju povijest, ovjerene događaje i ljudske snove, povijest od 2. travnja 1865. kada je mladi svinjar na sokaku primijetio čudnu i neočekivanu vodu, preko čudesnih događaja ozdravljenja po zagovoru Gospe Ilačke do Domovinskoga rata i izbjeglištva u kome se izgubio križić koji je velečasni Burik stavio na vrat maloj Mariji i koji je našao budući Marijin suprug… I tako 150 godina.

 

Voda života teče, Isusova majka je usmjerava onamo gdje treba nešto očistiti, gdje treba nekomu pomoći, odabire posebna mjesta koja postaju mjestima naših susreta i naše nade… S knjigom Sonje Tomić Ilača i sva marijanska svetišta, u Domovini i izvan nje, značit će Vam više i bolje ćete razumjeti te vjekovne procesije koje se slijevaju prema svetištima da bi srele Gospu i zamolile je zagovor kod Sina.“

 

 

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.