Novosti

U Savsku dopremljen spomenik Nevenku Topalušić

nevenkatopalusic

U Savsku dopremljen spomenik Nevenki Topalušić. Razmatra se prijedlog da trg ispred Ministarstva branitelja nosi njeno ime.

 U Savsku 66, pred zgradu Ministarsva branitelja, u srijedu (9.9.2015.) navečer dopremljen je spomenik Nevenki Topalušić, ratnoj heroini koji je pred Matićevim ministarstvom preminula drugi dan prosvjeda, 22. listopada 2014. godine.

Autor spomenika je Dubravko Radman, kipar iz Pazina, jedan od rijetkih hrvatskih umjetnika koji radi u kamenu.

Po prijedlogu branitelja spomenik Nevenki Topalušić uskoro će biti postavljen ispred Ministarstva, a prostor pred zgradom trebao bi nositi njeno ime. U tijeku je postupak za dobivanje svih potrebnih dozvola za postavljanje spomenika te prijedlog Skupštini Grada Zagreba za preimenovanjem te lokacije u Trg Nevenke Topalušić.

Prijedlog za imenovanjem trga uputila je 2. gardijska brigada – Gromovi, čiji je pokojna Nevenka bila pripadnik, ali početna inicijativa nije dobila zeleno svjetlo Odbora za imenovanja ulica i trgova.

Prema odluci o komunalnom redu Grada Zagreba zahtjev za postavljanje spomenika mogu podnijeti pravne osobe, udruge, ustanove i institucije ili fizičke osobe ako se spomenik postavlja na zemljište ili u zgradu u njezinu vlasništvu. O postavljanju spomenika, na prijedlog gradonačelnika, odlučuje Gradska skupština.

“Sve je u postupku. Želimo biti legalisti i provesti sve u skladu s procedurom,”

izjavio je Josip Klemm, a prijedlog da se prostor ispred Ministarstva prozove imenom ratne heroine branitelji su iznijeli i tijekom pregovora s Vladom RH.

Nevenka Topalušić bila je medicinska sestra iz Sesveta. U listopadu 1991. ona i suprug Branko priključili su se Gromovima, a za njima i najstariji 18-ogodišnji sin Dubravko, dok je dvoje malodobne djece ostavila kod majke.

Sudjelovala je i u Oluji, a na Banovini je naišla na ranjenike, među kojima je bio i sin Dubravko. Kao pripadnica Crnih mambi, teško je ranjena u akciji Una, zbog čega je u invalidskim kolicima provela gotovo dva desetljeća.

“Ovdje sam zbog toga jer me ubija ova nepravda. Otišla sam u rat da bi bilo bolje mojoj djeci, no niti je bolje mojoj djeci, niti meni. Danas sam ovdje izričito zbog toga da se borim za sebe i za svoju djecu i neću odavde otići… Ostat ću ovdje dan i noć. Mogu me samo mrtvu odnijeti s prosvjeda,”

rekla je Nevenka Topalušić samo dan prije smrti. Još jednom bila je spremna dati svoj život za bolju Hrvatsku. 

Izvor: maxportal.hr

Foto: braniteljski.hr

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.