Kultura

U prepunoj čitaonici varaždinske knjižnice predstavljena knjiga „Operacija Maslenica – sjećanja sudionika“

maslenica1

Mjesto više tražilo se na sinoćnjem predstavljanju knjige „Operacija Maslenica – sjećanja sudionika“ povjesničara Tomislava Šulja i novinara Vladimira Brnardića.

Mjesto više tražilo se na sinoćnjem predstavljanju knjige „Operacija Maslenica – sjećanja sudionika“ povjesničara Tomislava Šulja i novinara Vladimira Brnardića, što je održano u čitaonici varaždinske Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović, u organizaciji Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ i USJP „Roda“ Varaždin.

Temeljena na iskazima sudionika operacije „Maslenica“ što je započela 22. siječnja 1993. godine, knjiga je posebna po tome što se temelji na metodi usmene povijesti.

“Važna je zato što smo u knjizi koristili metodu usmene povijesti koja baš i nije omiljena među povjesničarima koji se baziraju na istraživanjima izvora, odnosno dokumenata, a smatram da ti dokumenti katkad ne daju pune informacije o onome što se zaista dogodilo, a ne daju ni emocije. Ono što smo postigli jest da smo dobili emocije tih ljudi koji su sudjelovali u operaciji Maslenica, kao i osjećaj onog vremena.”  rekao je na predstavljanju knjige povjesničar Tomislav Šulj, autor knjige.

Knjiga „Operacija Maslenica“ nastala je zapravo prema dokumentarnom filmu o operaciji „Maslenica“ koji je snimljen za dvadesetu obljetnicu te akcije.

“Naime, 2013. godine bila je 20. obljetnica Maslenice. S obzirom na to da uređujem TV kalendar i pratim obljetnice, predložio sam snimanje dokumentarnog filma o operaciji Maslenica povodom te obljetnice. S obzirom na to da sama akcija Maslenica nije samo 72 sata, koja su uvijek percipirana u javnosti, već je trajala sve do srpnja 1993. godine. Na samoj Maslenici sudjelovale su najbolje hrvatske snage, ali najbolje snage protivničke, srpske strane. Zapravo su se na Maslenici našle sve terenski najbolje postrojbe.”  istaknuo je Vladimir Brnardić, također autor knjige, inače novinar i urednik emisije TV kalendar na Hrvatskoj radioteleviziji.

Samom tom činjenicom, knjiga se sastoji od mnogo izjava samih sudionika, točnije njih 117. Za film koji je snimljen 2013. godine, uzete su izjave 60 sugovornika, a knjiga je obogaćena s još dodatnih pedesetak. Repriza dokumentarnog filma ići će i ovog petka, 13. ožujka na Trećem programu HRT-a. Pisanje knjige nije bio nimalo lak zadatak. Kako je naglasio povjesničar Tomislav Šulj, fizički je bilo teško prikupiti više od 100 iskaza pripadnika dvadeset postrojbi.

“Fizički je bilo teško sakupiti sva ta svjedočanstva. Sakupili smo više od 110 iskaza od više od dvadeset postrojbi. Sakupiti sve te ljude i ponovno evocirati njihove uspomene bio je zahtjevan posao, ali je vrijedilo.”  rekao je Šulj.

Na promociji knjige sudjelovali su Goran Mihalić, tadašnji zapovjednik Specijalne jedinice policije „Roda“ koji je opisao svoje viđenje akcije u kojoj je i sam bio ranjen te pripadnik 7. gardijske brigade „PUMA“ Mirko Martinjak koji je opisao boj za selo Drače u kojem je poginulo 11 pripadnika te postrojbe.

“Krenuli smo u napad 3. ožujka, ali smo naišli na veliki otpor. Bila je to kratka, a nama prva borbena akcija u kojoj smo nažalost u tri dana imali 11 poginulih suboraca:” – prisjetio se Martinjak.

U mnogobrojnoj publici, sjedili su i generali Zdenko Jakob i Željko Sačić te načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec. Na promociji knjige „Operacija Maslenica“ sudjelovao je i povjesničar Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra.

Nazor je naglasio kako je knjiga posebna jer se temelji na svjedočanstvima sudionika. Istaknuo je kako je važno što knjiga sadrži i drugu stranu, intervju s pripadnicima srpskih postrojbi, kako bi se dobila potpuna slika cijele operacije.

“Operacija „Maslenica“ bila je velika škola, a u ratu ta škola znači žrtve. To je bila operacija koja je završila uspješno, ali uz velike žrtve. Suprotstavile su se najbolje postrojbe s obje strane. Ova knjiga podsjetnik je na to da je cijena neovisne i slobodne Hrvatske bila vrlo visoka, ali pokazuje da je među pripadnicima postrojba sa svih strana naše zemlje vladalo zajedništvo. Posebnost knjige su i intervjui s protivničkom stranom. To su bile elitne postrojbe, profesionalci, i kroz njihove se izjave vidi koliko su cijenili znanje i hrabrost hrvatskog vojnika”  – zaključio je Nazor.

maslenica4

maslenica3

 

maslenica2

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.