Novosti

Kako se žaliti na rješenja o mirovini?

sud

Objavljujemo primjer žalbe prema kojoj branitelji mogu izraditi i vlastitu žalbu po primitku rješenja o razdvajanju mirovine na opći i posebni dio.

 Od početka 2015. godine, iako su braniteljima obećali da se na njih neće primjenjivati novi Zakon o mirovinskom osiguranju prema kojem se braniteljske mirovine dijele na opći i posebni dio, branitelji su takva rješenja počeli dobivati. Stoga objavljujemo primjer žalbe prema kojoj branitelji mogu izraditi i vlastitu žalbu te je uputiti po primitku ovakvoga rješenja. Ogledni primjerak Žalbe možete preuzeti ovdje

Uz navedeno skrećemo pažnju i na sljedeći detalj: ako je kod starosne mirovine umanjen staž, potrebno je dodati:

“Ulažem žalbu na staž osiguranja budući sa stekao uvjete za mirovinu po rješenju KLASA: _____URBROJ: ____, Broj spisa: ___ od ______godine gdje mi je utvrđen ukupan staž od __ godina __ mjeseca i __ dan.Kako je rješenjem o razdvajanju mirovine utvrđen staž od __ godina __ mjeseci i __ dana ja nisam mogao ostvariri pravo na starosnu mirovinu prema Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Nadam se da će drugostupanjsko tijelo prihvatiti moju žalbu i poništiti rješenje koje sam dobio KLASA:UP/I ______, URBROJ:_____, Osobni broj: _____, Broj spisa: _____ od ____ godine.”

Podsjećamo da je opći dio mirovine određen radnim stažem prije Domovinskog rata, a posebni sudjelovanjem u ratu.
Ovakvim razdvajanjem mirovine se najviše oštećuje branitelje koji prije Domovinskog rata nisu imali radni staž jer, bez obzira na to što su po završetku rata dugi niz godina radili u sustavu Hrvatske Vojske koji ih je nakon 2000. godine počeo prisilno umirovljivati, taj im se dio ne uračunava. Ovakvim postavkama Zakona najviše se pogoduje časnicima JNA.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.