Novosti

Svečano otkriven spomenik „Puma“ u Varaždinu

puma spomenikvz

Na dan Sv. Juraja napokon je svečano otkriven spomenik poginulim, preminulim i nestalom pripadniku i 7. gardijskoj brigadi „PUMA“.

Godinu dana nakon otvorenja Parka 7. gardijske brigade Hrvatske vojske „PUMA“ u Varaždinu, napokon je, na dan Sv. Juraja, svečano otkriven spomenik poginulim, preminulim i nestalom pripadniku i 7. gardijskoj brigadi „PUMA“.

Uz brojne uzvanike, branitelje i članove obitelji poginulih branitelja, ratnih zapovjednika 7. gardijske, načelnike PU, župane i gradonačelnike, svečanosti su bili nazočni i brojni građani. Svečanosti su nazočili i generali Hrvatske vojske: Ante Gotovina, Damir Krstičević, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić, Željko Sačić, Tomo Medved, te komodor Ivica Tolić i Zdravko Jakop, brigadni general – izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Mario Habek, zastupnik – izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, Predrag Matić, ministar branitelja Republike Hrvatske, Siniša Jurković, brigadni general – zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade, Predrag Štromar, župan Varaždinske županije, Goran Habuš, gradonačelnik Grada Varaždina,Vlado Marić, predsjednik Savjeta Predsjednika RH za hrvatske veterane, Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Josip Klem, predsjednik Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, saborski zastupnici, župani, gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz sjeverne Hrvatske i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Posebno nam je drago što su našu svečanost uveličali i gradonačelnica Knina Josipa Rimac i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, stopostotni HRVI umirovljeni brigadir Miodrag Demo.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i misom za poginule branitelje u kapeli Svetog Jurja u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici koju su predvodili vlč. Ivica Horvat, policijski kapelan Varaždinske županije i vlč. Damir Vrabec, policijski kapelan Bjelovarsko-bilogorske županije, a nastavila se u Parku 7. gardijske brigade Hrvatske vojske, prigodnim govorima i samim svečanim činom otkrivanja spomenika koji su otkrila djeca poginulih pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“ Vađunec Đurđica i Marina i Labaš Štefica i Kristina.

Spomenik visine 2,7 metara i težine 16 tona, u obliku pume, izradio je akademski kipar Krešimir Rod iz Zlatara. Sama skulptura pume izrađena je od bijelog dalmatinskog kamena dok je postolje izrađeno iz domaćeg kamena iz Ljubeščice.

General Gotovina o spomeniku je rekao:

„Kazali su mi da je puma napravljena od dalmatinskoga kamena što mi je posebno drago. Ne smijemo zaboraviti da je 7. gardijska brigada sve svoje vrijeme bila i na južnom sektoru na zbornom području Split i djelovala u svim ratnim operacijama. Danas je ovo bila posebna prigoda i lijepo je susresti se sa svojim prijateljima poslije toliko godina. Puma je blagog pogleda i mirna, a to je i jaka poruka posebno djeci koja zahvaljujući našoj pobjedi danas mogu živjeti u miru.“

Pripadnike brigade krasilo je istinsko domoljublje, rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš:
– U životu svakoga od nas postoje dani ponosa i slave, a današnji definitivno pripada vojnicima, časnicima i dočasnicima 7. gardijske brigade i svim braniteljima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Ovo je dan ponosa i slave za grad Varaždin, Varaždinsku županiju i Republiku Hrvatsku. Današnja svečanost je prilika da se prisjetimo temeljnih vrijednosti na kojima je stvarana RH i na kojima su naši dečki pošli u rat braniti njezin suverenitet. To su istinsko domoljublje, čestitost, poštenje, požrtvovnost i solidarnost. Te vrijednosti moraju ponovno postati temelj izgradnje RH, jer su nažalost, izgubljene u proteklih 20 godina – naglasio je Habuš dodavši kako skulptura u parku 7. gbr ne prikazuje agresivnu već spokojnu pumu, i bilo bi najbolje da se svi u Hrvatskoj potrude da ona ostane u „defanzivi“.

Izuzetno nam je drago što je naš bivši pripadnik, brigadni general Zdravko Jakop bio izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Svečanost se po otkrivanju spomenika preselila u hotel „Turist“ prigodnim domjenkom za sve prisutne koji su sudjelovali u svečanosti otkrivanja Spomen-obilježja poginulim, preminulim i nestalom pripadniku i 7. gardijskoj brigadi „PUMA“.

Iskreno se zahvaljujemo svima koji su uveličali ovaj, za nas, veliki događaj.

Upravni odbor Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.