Novosti

Pume na otkrivanju spomenika braniteljima općine Vuka

puma spomenikvuka

Nalazi se u središtu mjesta, u znaku je križa, a projekt je mještanima Vuke ustupio bez naknade arhitekt Predrag Rechner.

Spomenik hrvatskim braniteljima općine Vuka trajni je znak pijeteta prema poginulim, ali i živim braniteljima toga mjesta. Nalazi se u središtu mjesta, u znaku je križa, a projekt je mještanima Vuke ustupio bez naknade arhitekt Predrag Rechner.

– Vuka je u Domovinskom ratu imala 170 branitelja, imali smo svoju satniju sa 132 pripadnika, mještana Vuke i Hrastovca, a još 20 mještana bili su pripadnici drugih postrojbi Hrvatske vojske. Troje branitelja je poginulo, a njih devet je ranjeno. Nakon rata umrlo je 30 branitelja, od toga je njih šest počinilo samoubojstvo. Sve su to razlozi zbog čega smo pokrenuli inicijativu za podizanjem spomenika, koji treba postati mjesto okupljanja svih mještana Vuke – kaže Davor Biljuš, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata općine Vuka.

Damir Maričić, načelnik općine Vuka ističe da ovaj spomenik ima iznimnu vrijednost za mještane Vuke: “Uz branitelje iz Vuke, ovdje su bili smješteni branitelji iz Zagreba, Našica i drugih mjesta, koji su odlazili na prve crte bojišnice. Sada, 20 godina nakon rata, odajemo im počast ovim spomenikom”, kaže Maričić. Izgradnju spomenika pomogli su Ministarstvo branitelja sa 40.000 kuna i Osječko-baranjska županija sa 25.000 kuna.

Dožupan Dragan Vulin i Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja, otkrili su spomenik te naglasili da je on rezultat suradnje branitelja, Osječko-baranjske županije i Ministarstva branitelja. Spomenik je blagoslovio Mato Mićan, župnik u Vuki, a zatim su položeni vijenci i zapaljene svijeće. V. Latinović
Udruga veterana 7. GBR PUMA Klub OBŽ sudjelovao je u svečanosti otkrivanja spomenika Hrvatskim braniteljima Općine Vuka.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.