Na današnji dan Novosti

Svečano obilježavanje 27. obljetnice HRM-a

Dan Hrvatske ratne mornarice i 27. obljetnica osnutka HRM-a obilježit će se brojnim aktivnostima koje će se održati od 12. do 18. rujna 2018. godine u Pločama, Splitu i Makarskoj.

U Pločama je, također, 14. rujna predviđeno svečano otvorenje vojarne “116. brigade HV“. Riječ je o razmještanju prvog dijela mornaričke satnije u jačini 30 do 50 specijalaca koji će biti useljeni u obnovljenu vojarnu “Neretva”.

Hrvatska ratna mornarica ustrojena je 12. rujna 1991. godine Ukazom predsjednika RH, dr Franje Tuđmana kao grana Oružanih snaga RH s ciljem objedinjavanja i rukovođenja cjelokupnim bojnim djelovanjima na moru i otocima.
Prvi zapovjednik bio je admiral Sveto Letica.

Tijekom Domovinskog rata postrojbe Hrvatske ratne mornarice imale su zapaženu ulogu i sudjelovale su u pomorskoj blokadi hrvatske obale te svim operacijama izvođenim u zahvatu obalnog ruba, od oslobađanja južnog Jadrana i operacije “Maslenica” do operacija “Bljesak” i “Oluja”.

Uloga Hrvatske ratne mornarice danas proizlazi iz ustavne uloge Oružanih snaga RH, a sastoji se od obrane suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti te zaštiti nacionalnih interesa i suverenih prava RH na moru. Isto tako, misija Hrvatske ratne mornarice prepoznaje se kroz misije Oružanih snaga RH, a to su: obrana Republike Hrvatske i saveznika, doprinos međunarodnoj sigurnosti i potpora civilnim institucijama.

 

 IZVOR: Metković news, MORH

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.