Novosti

Svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade

U Županji je danas održana svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade između brigadnog generala Denisa Tretinjaka i brigadira Mije Validžića zbog odlaska generala Tretinjaka na novu dužnost načelnika Uprave za planiranje Glavnog stožera OS RH.

Primopredaji su nazočili načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković, predstavnici regionalne i lokalne uprave te pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca na spomeniku podignutom u čast hrvatskim braniteljima u Županji. Prilikom primopredaje dužnosti, general zbora Mirko Šundov zahvalio se dosadašnjem zapovjedniku doprinos u napretku i razvoju GOMBR-e, a novom je zapovjedniku zaželio sreću u daljnjem radu:

Slavonski vitezovi koji su svoj život položili na Oltaru domovine zaslužuju da ih se uvijek sjećate i da vam uspomena na njih bude motiv da postanete još bolji. Vjerujem kako će novi zapovjednik, zahvaljujući bogatom znanju i iskustvu koje je stekao za vrijeme Domovinskog rata, doprinijeti razvoju ove brigade.

General bojnik Siniša Jurković podsjetio je na brojne provedene vježbe i obučne događaje u zemlji i inozemstvu, kao i aktivnosti vezane uz potporu civilnim institucijama i civilnom stanovništvu diljem Republike Hrvatske:

Sve ove zadaće bilo bi teško provesti bez izgradnje i njegovanja timskog rada, a upravo timskom radu i brizi o ljudima kao najvrednijem resursu Hrvatske vojske general Tretinjak davao je poseban naglasak.

General Tretinjak zahvalio se svim svojim suradnicima, priznavši kako se iza njega nalaze tri neprocjenjive godine:

Hvala vam još jednom što ste me u nebrojeno situacija učinili ponosnim zapovjednikom. Posebnu zahvalu upućujem civilnim vlastima na području razmještaja naših brigada. Brigada je u vama, ali i vi u brigadi, imala oslonac u teškim trenucima.

Novi zapovjednik GOMBR-e brigadir Mijo Validžić naglasio je kako preuzimanje ove dužnosti za njega predstavlja poseban trenutak u vojnoj karijeri. Isto tako, podsjetio je na to da je postrojba nasljednica proslavljenih ratnih brigada Kuna, Sokolova i Puma, čiji su brojni pripadnici svoje živote dali za samostalnu i slobodnu Hrvatsku. Također je istaknuo da će se nastaviti zalagati za održavanje postojećih i razvijanje novih sposobnosti brigade, kao i na podizanju uvjeta života i rada svih pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

IZVOR (TEKST/FOTO): Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

O autoru

Ines Herceg