Domovinski rat Na današnji dan

Crvenog Fiću zdrobio tenk JNA u Osijeku

U ljeto 1991. godine mirno rješenje za nastanak suverene i samostalne Hrvatske bilo je sasvim neizgledno. Pod izlikom očuvanja Jugoslavije, sve je očitijom postajala naklonjenost “nepristrane” Jugoslavenske narodne armije velikosrpskim težnjama, a u Hrvatskoj su u tijeku bile pobune srpskog stanovništva.

Upravo je proglašenje Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. godine potaknulo JNA na demonstraciju vlastite vojne sile. Tako je na današnji dan, 27. lipnja 1991. godine, osječkim ulicama prošla kolona tenkova T-55 JNA s namjerom zastrašivanja građana i pokazivanja moći.

Pri tome kao jedan od najupečatljivijih trenutaka iz Domovinskog rata ostaje prkosni čin crvenoga Fiće osječkih registarskih oznaka, koji je na križanju Trpimirove i Vukovarske ulice preprječio put tenkovima JNA. Vozač Fiće Branko Breškić prestigao je kolonu tenkova i na vrijeme napustio vozilo, da bi zatim tenk zdrobio Fiću prolazeći kroz grad. Ovaj čin otpora zabilježio je HTV, a prenijela ga je većina svjetskih televizijskih kuća, čime su Europa i svijet još jednom upozoreni na zbivanja u Hrvatskoj.

Navečer je istoga dana održan mirni prosvjed ispred vojarne u Osijeku, no na prosvjednike je otvorena vatra te je nekoliko građana ranjeno. Navedenim je događanjima potaknuto formiranje četiriju brigada Zbora narodne garde, pa je 28. lipnja izdana zapovijed o formiranju 106. osječke, 107. valpovačke, 108. brodske te 109. vinkovačke brigade.

U spomen na otpor agresiji JNA, 2011. godine u Osijeku otkrivena je umjetnička instalacija koja prikazuje crvenog fiću pri gaženju tenka. Time je ovaj događaj s početka Domovinskog rata trajno zabilježen, jasno simbolizirajući otpor i pobjedu Hrvatske nad daleko nadmoćnijim agresorom.

FOTO: hr.wikipedia.org

O autoru

Ines Herceg