Novosti Udruge

Završetak projekta promicanja društvenog poduzetništva

30. lipnja 2018. godine završava se provedba projekta Promicanje društvenog poduzetništva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, organizacija civilnog društva i zadruga braniteljske i stradalničke populacije iz Domovinskog rata. Ovaj se projekt Ministarstva hrvatskih branitelja provodio 18 mjeseci, a od njegove ukupne vrijednosti 2.132.439,98 kn, 85% sufinancirano je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Projektne aktivnosti doprinijele su unaprjeđenju vještina i razine informiranosti o društvenom poduzetništvu kako bi se omogućio lakši pristup zapošljavanju i veća socijalna uključenost hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te članova njihovih obitelji.

Provedba projekta pokazala je kako postoji velik interes hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata za područje društvenog poduzetništva, a Ministarstvo hrvatskih branitelja u narednom će razdoblju sudjelovati u raspisivanju poziva koji će uključivati dodjelu financijskih potpora za projekte društvenog poduzetništva udruga iz Domovinskog rata i zadruga hrvatskih branitelja.

U sklopu projektnih aktivnosti održane su četiri konvencije za informiranje i promicanje društvenog poduzetništva u Splitu, Zagrebu, Osijeku i Selcu, kojima se odazvao velik broj sudionika, čime se potvrdila opravdanost provedbe projekta. Na konvencijama su predstavljeni primjeri dobre prakse braniteljskih zadruga, kao i njihova iskustva i preporuke. Od siječnja do ožujka 2018. godine održano je deset grupa petodnevnih edukacija u kojima je sudjelovalo 107 nezaposlenih hrvatskih branitelja, a na kojima su im prenesena znanja o izradi projekata i poslovnih planova.

Uz osam planiranih grupa, održane su i dvije dodatne grupe edukacija zbog iznimnog interesa nezaposlenih hrvatskih branitelja. Najbolje projektne ideje prikazane tijekom edukacija odabrane su za fazu poslovnog mentorstva, pri čemu su se dva mjeseca, uz stručnu podršku mentora, razrađivale projektne ideje i poslovni planovi. U poslovnom mentorstvu sudjelovalo je ukupno 27 nezaposlenih hrvatskih branitelja, a završetkom aktivnosti izrađeni su obrasci za buduću prijavu projekata za 12 projektnih ideja.

IZVOR: Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Ines Herceg