Novosti

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara predstavio je javnosti dokument sa strateškim ciljevima rada

stozervukovar

Hrvatska mora glasno ustati u vremenu kad nam državnost, ponos, dostojanstvo i opstanak pokušavaju slomiti dobro organizirani ostatci totalitarnih struktura

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara predstavio je javnosti dokument sa strateškim ciljevima rada. U obraćanju novinarima predsjednik SOHV je istaknuo:

“Hrvatska mora glasno ustati u vremenu kad nam državnost, ponos, dostojanstvo i opstanak pokušavaju slomiti dobro organizirani ostatci totalitarnih struktura. Stoga Stožer za obranu hrvatskog Vukovara podastire javnosti na ocjenu zacrtane ciljeve. Pozivamo na suradnju sve pojedince, organizacije i institucije koji drže da će ostvarenje navedenih ciljeva dovesti do bolje i pravednije Hrvatske. Pozivamo sve ljude dobre volje da se uključe u daljnju razradu ciljeva te stvaranje snažne strategije nacionalnog jedinstva i napretka. Svaku razrađenu zamisao ćemo autorizirati. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ustrojili smo 10. siječnja 2013. godine kako bi Vukovar i Hrvatsku zaštitili od protuustavnog i protuzakonitog nasrtaja vladajućih na temeljne vrijednosti demokratske Hrvatske. Planskim, mirnim, demokratskim ali energičnim akcijama uspjeli smo zaustaviti sijanje kaosa u Vukovaru , rušenje demokratskog društva i narušavanje ustavnih i zakonskih odredbi. Iz Vukovara opet pružamo ruku javnog dijaloga, predanog, otvorenog i transparentnog rada.

 

Parafraziramo riječi pokojnog, ratnog ministra obrane RH Ivana Vekića pozivam sve dragovoljce, branitelje i sve ljude dobre volje da ustanu, ne na građanski neposluh, nego na aktivan građanski otpor.” 

 

Vlastima su poručili: “Nemojte nas više izazivati da od povjetarca ne dođe do oluje.”

Strateški ciljevi SOHV-a:

1. Vukovar mjesto posebnog (i trajnog) pijeteta

– Proglasiti Vukovar mjestom posebnog (i trajnog) pijeteta po svim točkama projekta SOHV-a. Projekt provesti izradom Statuta grada Vukovara i donošenjem odluke u Hrvatskom saboru, po uzoru na Hirošimu i Nagasaki.

– Podržati i pokretati inicijative za gospodarski i demografski oporavak i razvoj grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

– Suzbiti segregaciju u javnim vrtićima i školama Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije po bilo kojem kriteriju. Provoditi obavezno školovanje po nacionalnom programu, a pripadnicima nacionalnih manjina omogućiti dodatno obrazovanje na materinjem jeziku i pismu. U svim školama osigurati provođenje jedinstvenog programa novije hrvatske povijesti.

2. Zaštita ljudskih prava

 Zaštititi sve protiv kojih se vode sudski postupci vezani uz otpor prema nasilnom uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru ili zbog rada u SOHV-u kroz pružanje pravne i materijalne pomoći. Stalno upozoravati hrvatsku i svjetsku javnost na represiju vladajućeg režima prema dragovoljcima, braniteljima i svima koji se zalažu za slobodu javne misli i riječi.

3. Zaštita temelja državnosti RH

 Sustavnim korektivnim djelovanjem zaštititi dignitet Domovinskog rata i dostojanstvo hrvatskih dragovoljaca, stradalnika i branitelja te pripadnika HVO-a. Zaštititi Deklaraciju o Domovinskom ratu. Promicati istinu i zaštititi temelje stvaranja neovisne Republike Hrvatske, Domovinski rat, vjeru i obitelj.

 Potragu za nestalim braniteljima i civilima postaviti kao glavni prioritet u svim budućim pregovorima sa susjednim zemljama na svim razinama vlasti.

 Zaštititi nacionalni identitet snažnim promicanjem hrvatske povijesti, kulture, jezika i pisma

4. Sprječavanje rasprodaje strateških resursa RH

Nacionalnim mehanizmima zaštite spriječiti sklapanje štetnih ugovora i koncesija s ciljem zaštite strateških resursa RH.

(Zaštita mora, morske obale i otoka, vode, zračnog prostora, rudnog blaga i drugih prirodnih bogatstava, ali i zemljišta, šume, biljnog i životinjskog svijeta, drugih dijelova prirode, nekretnina i stvari od osobitog kulturnoga, povijesnoga, gospodarskog i ekološkog značenja za RH (sukladno čl. 52. Ustava RH)).

5. Gospodarski oporavak RH

Spriječiti daljnje, namjerno, urušavanje sustava te provesti ekonomski i gospodarski oporavak RH.

Prilagoditi obrazovni sustav društvenim i ekonomskim potrebama RH.

Otvaranjem novih radnih mjesta zadržavati mlade i obrazovane i stvarati uvjete za povratak onih koji su napustili RH.

6. Demografski oporavak i socijalna sigurnost u RH

Zahtijevati pronatalitetnu populacijsku politiku stvaranjem svih potrebnih uvjeta za provedbu iste. Usmjeravati dio sredstava koji se koristi za financiranje „nevladinih” udruga iz Državnog proračuna u projekt „Majka odgajateljica”. – Ustrojiti učinkovite sustave koji će skrbiti o djeci, starcima, bolesnima i siromašnima.

7. Domovinska (nacionalna) sigurnost RH

Razviti učinkovit i fleksibilan sustav Domovinske (nacionalne) sigurnosti, temeljen na dragovoljcima i braniteljima Domovinskog rata sa zadaćom zaštite Republike Hrvatske od terorističkih prijetnji, nesreća i prirodnih katastrofa.

 Jačati Hrvatsku vojsku, policiju i sigurnosne službe.

Provoditi nacionalni sigurnosni nadzor u javnim ustanovama i državnim tijelima RH.

8. Lustracija

Provesti opću lustraciju. Inzistirati na javnoj objavi traženih registara kako bi saznali istinu o pretvorbi, privatizaciji i ostalim bitnim procesima koji se sustavno kriju od hrvatske javnosti.

Osuditi i zabraniti sve totalitarne režime kao i uporabu i isticanje njihovih simbola. Razotkriti neokomunističke interesne grupacije koje upravljaju polugama vlasti u RH, „ nevladinim udrugama” i medijima.

9. Suverena nacionalna politika RH

Usmjeravati hrvatsku vanjsku politiku prema zemljama članicama EU i NATO-a, uz snažno, javno kontroliranje potpisivanih dogovora i sporazuma.

10. Izborno zakonodavstvo RH

Izmijeniti metodologiju popisa birača. Utvrditi točan broj stanovnika RH i birača.

Izmijeniti Izborni zakon kako bi što neposrednije birali osobu. Uvesti dopisno i elektronsko glasovanje. Omogućiti mjesnu dostupnost glasačima u Bosni i Hercegovini i iseljeništvu.

Regulirati i snažno zaštititi institut referenduma.

11. Rješavanje dužničke krize građana RH

Snažno poduprijeti sve inicijative koje se bore za rješenje dužničke krize. Ujedinjenim naporima razotkriti bankarsku lihvu građana. Zahtijevati hitnu primjenu u praksi potvrđenih modela rješavanja tog problema. – Zakonski čvrsto urediti zaštitu jedinog doma.

12. Zaštita Hrvata u BiH i povratak iseljenih

Hrvatska država mora bezuvjetno zaštititi konstitutivnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini na svim razinama. Spriječiti politički progon pripadnika HVO-a. – Zahtijevati prioritetno stvaranje poticajnih uvjeta za ulaganja iseljeništva u RH na svim razinama te stimulirati njihov povratak.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prilaže ove ciljeve na ocjenu svekolikoj hrvatskoj javnosti. Pozivamo na suradnju sve pojedince, organizacije i institucije koji drže da će ostvarenje navedenih ciljeva dovesti do bolje i pravednije Hrvatske.

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.