Novosti

Srbija protiv izručenja Vasiljkovića, hrvatsko Ministarstvo pravosuđa reagiralo

ivan crncec

Srbijanska vlada moli Australce da ga ne izruče, jer, kažu, u Hrvatskoj će ga ubiti.

Ministarstvo pravosuđa Srbije odlučilo je reagirati na apel Dragana Vasiljkovića, poznatoga i kao Kapetan Dragan, u kojem traži da se spriječi njegovo izručenje u Hrvatsku.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, nakon rata vratio se u Australiju gdje je živio kao slobodan čovjek sve do uhićenja 2006. na osnovi hrvatske tjeralice. Spreman sam se na sve kladiti da nema nikakve šanse da me ova vlada izruči, izjavio je Vasiljković.

No bez obzira na njegovu samouvjerenost, australske vlasti ubrzo su ga uhitile i započele s ekstradicijom, no Vasiljković se nije olako predavao. Žalio se i pobijao presude, a 2009. je uspio ishoditi i puštanje na slobodu. Hrvatska ga tereti za ratne zločine, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika, kao i napade na civile tijekom ’91. i ’92. u okupiranim dijelovima. Kapetan Dragan je zapovijedao zloglasnim Crvenim beretkama, poznatijim kao Knindže.

Srbijanska vlada moli Australce da ga ne izruče, jer, kažu, u Hrvatskoj će ga ubiti.

Tako srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković od australskog kolege Michaela Keenana traži da se ne dopusti izručenje te ističe da su pravosudni organi Srbije spremni za vođenje kaznenog postupka protiv Vasiljkovića kojeg Hrvatska tereti za ratne zločine. Srbija strahuje da kazneni postupak protiv Vasiljkovića u Hrvatskoj neće biti potkrijepljen adekvatnim i održivim dokazima.

U dopisu australskom ministru pravosuđa tvrdi se da je u sličnim postupcima u Hrvatskoj do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su mnogobrojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudska tijela u Hrvatskoj pokazala u slučajevima protiv Srba optuženih za ratne zločine.

U prilog toj tvrdnji navodi se i primjer odluke odbijanja izručenja Hrvatskoj koju su donijela tijela Velike Britanije u slučaju Milana Španovića, rečeno je Tanjugu u srbijanskom ministarstvu pravosuđa. Osim toga, kako se navodi u dopisu, Vasiljkovićevo izručenje izazvalo bi reakcije srpske zajednice u Australiji, kao i uznemiravanje javnosti u Srbiji.

Ministarstvo pravosuđa smatra da Srbija nije u poziciji procjenjivati hrvatsko pravosuđe

Tako je Ministarstvo pravosuđa odgovorilo Srbiji na pismo koje je njihov ministar pravde poslao australskim vlastima – moleći da ne dopuste izručenje Dragana Vasiljkovića našoj zemlji – koji se traži zbog zločina počinjenih u Domovinskom ratu. Srbija strahuje da Vasiljković u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje pa mu je spremna suditi sama.

Srpska strana nije, po mome mišljenju, u poziciji niti podcjenjivati, a kamoli ocjenjivati hrvatsko pravosuđe. Mi smo sada u poziciji da kao članica Europske unije procjenjujemo srpsko pravosuđe, rekao je Ivan Crnčec, pomoćnik ministra pravosuđa.

Izvor: HRT

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.