Novosti

Simpozij “Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini”

Zagrebački institut za kulturu zdravlja (ZIKZ) zajedno s Centrom za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (CEPAMET) organizira simpozij “Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini” koji će se održati u subotu, 7. 12. 2019. u prostorijama ZIKZ-a, Kvaternikov trg 9, u Zagrebu, od 9.00 do 17.00 sati.

Ovaj simpozij je završni dio projekta „Snaga ljudi – činiti dobro“, koji je započeo prije točno godinu dana, i to svečanom promocijom knjige „Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini“, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kroz projekt se nastoji promovirati što zapravo znači umijeće medicine (ars medica), s posebnim naglaskom na bolesnike kojima je potrebna palijativna medicina i članove njihovih obitelji te na zaštitu i unaprjeđenje zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Tijekom cijele godine se na razne načine promoviralo pojedince i institucije, koji su primjeri dobre prakse u služenju čovjeku u medicini, obišlo se više od dvadeset institucija i udruga u gotovo svim hrvatskim županijama, organiziralo nekoliko kongresa, simpozija i tečajeva te promovirao projekt i putem niza umjetničkih ostvarenja. Želja je stalno naglašavati odnos čovjeka i čovjeka u medicini, u kojem treba njegovati empatiju, nadu, povjerenje, privrženost, služenje i čovječnost.

Na ovom simpoziju će se predstaviti suvremene spoznaje o tome što znači medicina usmjerena prema osobi, kakav treba biti odnos zdravstvenog profesionalca i bolesnika te kako živjeti s teškom, pa i neizlječivom bolesti. Uz nekoliko predavanja, organizirano je i 5 interaktivnih okruglih stolova, na kojima će se čuti iskustva i perspektivu profesionalaca, volontera, studenata, bolesnika i članova njihovih obitelji te institucija i udruga. Ako činimo dobro, dobro ćemo se i osjećati. U ovom svijetu, u kojem često svjedočimo nepravdama, izgubljenim idealima, ratovima, manjku humanosti i empatije, želja je govoriti o primjerima čovječnosti, koji su pravi putokaz u medicini. Tijekom Simpozija moći će se kupiti i knjiga po posebnom popustu.

 

Prijave sudionika se primaju kod tajnice tečaja Barbare Kalenić, prof., na mail: kultura.zdravlja@gmail.com ili informacije na broj telefona: 099 4520 222.

Rok za prijavu: 5. prosinca 2019. Broj sudionika je ograničen.

Kotizacija je za liječnike 500,00 kn, za ostale zdravstvene profesionalce 300,00 kn.
Za sve informacije vezane za plaćanje kotizacije molimo kontaktirati agenciju BTravel d.o.o. na kontakt: goran.grbic@btravel.pro

Volonteri, članovi udruga (udruga pacijenata, udruga koje se bave palijativnom skrbi, braniteljske udruge) studenti i umirovljeni zdravstveni profesionalci oslobođeni su kotizacije.

Sudionici Simpozija dobit će potvrdnice o sudjelovanju, skup će biti prijavljen nadležnim strukovnim komorama.

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.