Novosti

Otvoreno prvenstvo Hrvatske u Jiu – Jitsu

Hrvatski Ju-Jitsu savez (HJJS) i Hrvatski akademski Ju-Jitsu klub Mladost u suradnji s udrugom Rast, a u suradnji i uz potporu međunarodne AJP federacije, 7. prosinca 2019. godine će organizirati natjecanje pod nazivom Croatia National Pro Jiu-Jitsu Championship. Natjecanje je međunarodnog karaktera, te će biti 14. po redu organizirano i održano ovakvo natjecanje. Sredstva za organizaciju natjecanja su sufinancirana od Grada Zagreba i Gradskog ureda za branitelje. Nakon vrlo uspješne serije turnira koje su uključivali turnire u Zadru, Kastvu, Osijeku i Varaždinu na kojima je do sada sudjelovalo ukupno 693 natjecatelja svih uzrasta iz 21 zemlje, sa 6 kontinenata,  serija turnira  Jiu-Jitsu lige završava s natjecanjem u Zagrebu. Očekuje se oko 300 natjecatelja iz preko 20 zemalja.

S obzirom na pred božićno vrijeme u kojemu se manifestacija održava, natjecanje će biti humanitarnog karaktera. Umjesto karata, posjetitelji će dati simbolične donacije, a organiziran je i štand s volonterima koji će prikupljati božićne poklone i novčane donacije. Također dio novaca od kotizacije za svakog sportaša će biti izdvojen za donaciju. Prikupljena sredstva će se donirati za pomoć nezbrinutoj djeci u ustanovi socijalne skrbi Dom za djecu u Nazorovoj ulici u Zagrebu.

U organizaciji samoga natjecanja te kao sudionici natjecatelji, treneri i suci sudjeluju i hrvatski branitelji. Ovakvim aktivnostima i manifestacijama se promovira zdrav način života, sportski način života kojim se smanjuje mogućnost raznih oboljenja, ali i jača otpornost na stres i smanjuju psihičke tegobe. Brazilski jiu – jitsu je borilačka vještina i borilački sport koji je usredotočen na grapplin i posebno na borbu na tlu s ciljem dobivanja dominantne pozicije te korištenjem zglobnih koštaca i gušenja prisiliti protivnika na predaju. To je taktički sport koji je često opisan kao šah borilačkih vještina te kao šah ljudskim tijelima. Cilj organiziranja ovakvog sportskog događanja je promovirati zdrav način života ali i borilačku vještinu brazilski jiu – jitsu koji je relativno novi sport te se njime u Hrvatskoj bavi mali broj ljudi, a po svojim karakteristikama je vrlo blizak i zanimljiv braniteljskoj populaciji.

Natjecanje će se održat će se u Domu odbojke ‘Bojan Stranić’, Sportski park Mladost, Jarunska 5, Zagreb, 7. prosinca, s početkom u 9:00 sati. Svi ste pozvani!

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.