Domovinski rat Izdvojeno Na današnji dan

Napad na Dubrovnik 06.12.1991.

U ranojutarnjim satima, oko 5.45 sati, na blagdan sv. Nikole 1991. godine, otpočeo je napad na Dubrovnik kojega se i danas dubrovački branitelji prisjećaju kao jednog od najžešćih napada. Tog jutra su neprijateljske snage JNA potpomognute crnogorskim i srpskim rezervistima započele topnički napad na tvrđavu Imperial na brdu Srđ. U isto vrijeme su započeli i pješačko – tenkovski napadi, a osim na utvrdu Imperial, napadi su bili usmjereni na hotel Belvedere, Stari Grad, Nuncijatu, Sustjepan – sve crte obrane Dubrovnika.

Nedugo nakon početka napada, neprijatelj uspijeva izbiti na gornju terasu utvrde u kojoj se nalaze dubrovački branitelji. Branitelji iz utvrde pokušavaju odbiti napade ručnim bombama, no neprijatelj im uzvraća. Za to vrijeme, neprijateljski tenkovi napreduju sve do same blizine ulaza u utvrdu, a istovremeno neprijatelj napada i crtu obrane na Nuncijati kako branitelji s tog položaja ne bi priskočili u pomoć obrani Srđa. Branitelji s Nuncijate uzvraćaju napad neprijatelju koji se nakon gubitka dva svoja vojnika i ranjavanja trećeg povlači natrag u staru utvrdu Strinćjera.

Branitelji u utvrdi Imperial izmoreni od napada i pokušaja obrane traže od zapovjednika obrane Dubrovnika, Nojka Marinovića, da izda zapovijed topništvu obrane da usmjeri svoje napade na utvrdu, po njenom istočnom dijelu i gornjoj terasi gdje su se smjestile neprijateljske snage. To je bio jedini i zadnji pokušaj obrane da odbaci napade sa Srđa i utvrde Imperial. Istovremeno u pomoć obrani na Srđu pristižu dvije skupine pripadnika Specijalne policije. Tromblonskim minama uništavaju neprijateljsko uporište te uspijevaju natjerati neprijatelja na povlačenje i odbaciti njihove pokušaje osvajanja utvrde. Oko 12.30 neprijateljske snage započinju svoje povlačenje, no napadi, u nešto manjem intezitetu, su trajali do kraja dana.

Tog kobnog dana cijeli je Dubrovnik gorio. Grad je pretrpio napade na sve crte obrane, s kopna, mora i iz zraka. Stara gradska jezgra je pretrpila topničke napade, većinom na civilne objekte, u kojima je oštećeno 460 zgrada i povijesnih spomenika, a njih 9 je potpuno izgorilo. Broj projektila koji je pao na Dubrovnik i njegovu povijesnu jezgru, brojio se u tisućama, te je materijalna šteta neprocjenjiva. Tog dana je život izgubilo 19 branitelja i civila, te je preko 60 osoba ranjeno. No, unatoč snažnijem i mnogoljudnijem naprijatelju, i unatoč ogromnoj nastaloj šteti i izgubljenim životima, tog dana je uspješno obranjen Dubrovnik. Obranila su ga 163 branitelja, heroja. Kasnije je osnovana 163. brigada Hrvatske vojske koja je dobila ime po broju branitelja koji su 6. prosinca 1991. obranili Dubrovnik.

06. prosinca je proglašen Danom dubrovačkih branitelja, te se na taj dan prigodnim svečanim programom svake godine obilježava sjećanje na herojsku obranu Dubrovnika i sve one koji su u njoj sudjelovali.

FOTO: Wiki

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.