Novosti

Sastanak nadležnih tijela Hrvatske i Srbije o nestalim osobama

U utorak, 8. svibnja, u Ministarstvu hrvatskih branitelja održan je sastanak Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe te Komisije Vlade Republike Srbije za nestala lica. Sastanak su predvodili predsjednik Povjerenstva i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić i predsjednik Komisije Veljko Odalović, uz sudjelovanje veleposlanice Republike Srbije u RH.

Osim toga, sastanku su na poziv hrvatskog Povjerenstva prisustvovali i predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave pitanjem nestalih osoba – Međunarodnog odbora Crvenoga križa (ICRC), Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i UNDP-a.

Glavna tema sastanka bilo je unaprjeđenje pravnog okvira suradnje, a raspravljalo se i o ostalim pitanjima koja su od značaja za međudržavnu suradnju. Obje su se države složile kako je pitanje nestalih osoba prioritetno i humanitarno, od posebnog značaja za obitelji nestalih osoba, ali i za međudržavne odnose.

S ciljem unaprjeđenja međusobnih odnosa u području traženja nestalih osoba, Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe iniciralo je donošenje novog pravnog okvira suradnje prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.

Predstavnici Povjerenstva i Komisije govorili su o trenutnom stanju nestalih osoba, raspravljali o nadležnostima i standardima pri njihovom evidentiranju te se usuglasili o potrebi novog izdanja „Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske“ koje bi trebalo biti objavljeno do kraja ove godine.

Predstavnici država također su dogovorili konkretne mehanizme buduće suradnje te razmijenili dostupne informacije koje će se u narednom razdoblju provjeriti. Zbog intenziviranja rada na prikupljanju saznanja, na kraju je dogovoren i sljedeći radni sastanak, i to krajem lipnja ove godine u Beogradu.

IZVOR FOTO/TEKSTMinistarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Ines Herceg