Novosti

Obilježavanje 27. obljetnice formiranja “Gromova”

Povodom obilježavanja  27. obljetnice formiranja  2. gardijske brigade “Gromovi” i 11. obljetnice formiranja 2. mehanizirane bojne “Gromovi”, Hrvatska će vojska 10. svibnja 2018. godine u Petrinji izvesti prigodan program, koji će se održati prema sljedećem rasporedu:

09:30-15:00:

  • Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske (Trg hrvatskih branitelja – ispred robne kuće Petrinjka)

19:00:

  • Koncert Jazz orkestra Hrvatske vojske (POU Hrvatski dom Petrinja, Matije Gupca 2 – ulaz slobodan)

2. GBR “Gromovi” formirana je 15. svibnja 1991. godine u Trsteniku kod Ivanje Reke, a jezgru brigade činili su pripadnici specijalnih postrojbi MUP-a iz Kumrovca, Vinica (kod Varaždina) i Rakitja.

“Gromovi” su svoj naziv službeno predstavili u kolovozu 1992. godine u Dubrovniku, a njezin su sastav činile: 2. pb “Banijska oluja”, 3. pb “Banska legija”, OKB “Hrvatski tenkisti”, 4. pb “Kumovi”, izviđačka satnija “Semper fidelis”, inženjerska satnija “Inženjerci” te ostale postrojbe.

Dio gromova bila je i elitna 1. pb “Crne mambe“, koja je sudjelovala na svim ratištima – od Banovine do Dubrovnika. Također je sudjelovala u obrani graničnih prostora u Bosanskoj Posavini, Hercegovini i Livnu.

Tijekom Domovinskog rata poginuo je 201 pripadnik “Gromova”, sedmorica su nestala, a 1200 je ranjeno ili ozlijeđeno. Kroz 2. GBR prošlo je oko 9700 “Gromova”. Za hrabrost, svoja junačka djela i požrtvovnost u obrani Domovine, brigada je višestruko odlikovana, i to Redom kneza Domagoja s lentom, Redom Nikole Šubića Zrinjskog te Poveljom Republike Hrvatske za zaštitu mira i ustavnog poretka RH.

Preustrojem Oružanih snaga RH, 2. gardijska brigada “Gromovi” ukomponirana je u sastav Gardijske motorizirane brigade, a naziv i simbole brigade danas nosi 2. mehanizirana bojna “Gromovi” Gardijske motorizirane brigade.

FOTO: URV 2. GBR “Gromovi”

 

 

O autoru

Ines Herceg