Novosti

Svečano uručene beretke novim pripadnicima Mehanizirane bojne “Vukovi”

9. svibnja u Gospiću održana je svečanost uručivanja beretki novim pripadnicima Motorizirane bojne “Vukovi” Gardijske mehanizirane brigade.

Cijela je svečanost započela paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 9. GBR, a u sklopu središnje ceremonije, pročitana je povjesnica 9. GBR te održana minuta šutnje u čast svim poginulim braniteljima iz Domovinskog rata.

Nakon toga, pripadnicima Motorizirane bojne „Vukovi“ beretke su uručili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade, brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik Motorizirane bojne „Vukovi“, pukovnik Tomislav Kasunović, te predsjednik Udruge veterana 9. GBR „Vukovi“ Milan Franić.

Pri svom se obraćanju brigadni general Siniša Jurković najprije prisjetio 56 pripadnika „Vukova“ koji su svoje živote dali u izgradnji slobodne i neovisne Republike Hrvatske, naglasivši novim pripadnicima kako njihova žrtva nikad ne smije biti zaboravljena:

Domovinski rat bio je obrambeni i pravedni rat u kojemu je pobijedio hrvatski vojnik, kojeg odlikuju čast, poštenje, hrabrost, odvažnost, rodoljublje i želja za pobjedom. Danas cijeli naš rad i razvoj moraju počivati na tim vrijednostima.

Brigadni general Kundid istaknuo je kako povezanost imena bojne s 9. gardijskom brigadom predstavlja ne samo čast, nego i obavezu da se ispuni dužnost prema svojim prethodnicima. Pukovnik Kasumović čestitao je novim pripadnicima bojne “Vukovi” na odvažnosti u odabiru vojnog poziva, a mladim se vojnicima prigodno obratio i predsjednik Udruge veterana 9. GBR “Vukovi” Milan Franić. On je istaknuo kako je najvažnije da svoju karijeru vojnika temelje na zajedništvu, motivaciji i domoljublju, vrijednostima koje su bile presudne i na njegovom ratnom putu.

Po završetku svečane podjele beretki, fra Ivan Blaževac predvodio je svetu misu za poginule pripadnike 9. gardijske brigade “Vukovi”.

IZVOR: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

O autoru

Ines Herceg