Na današnji dan Povijest

Referendum o samostalnosti Hrvatske

Na današnji dan, 19. svibnja 1991. godine, održan je “Referendum za Hrvatsku“, kojim se hrvatsko biračko tijelo izjašnjavalo o samostalnosti Hrvatske.

Na referendum je izašlo 83,56% hrvatskih birača, a svojim glasovanjem izjašnjavali su se za ili protiv o dvama pitanjima:

  1. Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?
  2. Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?

Dok je na drugo pitanje odgovor dalo tek 1,2% građana koji su izašli na referendum, na prvo pitanje odgovor “za” zaokružilo je čak 94,17% birača.

Ovim je referendumom i narod potvrdio odluku Hrvatskog sabora, koji je 21. veljače 1991. godine donio Rezoluciju o postupku razdruživanja od SFRJ i mogućem udruživanju u savez suverenih republika.

Isto tako, referendumom je omogućeno donošenje Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske te Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Iako je Hrvatski sabor tu odluku donio već 25. lipnja 1991. godine, zbog intervencije međunarodne zajednice tek su 8. listopada 1991. godine raskinute državno-pravne sveze s ostalim republikama SFRJ, čime je Hrvatska formalno postala samostalna i neovisna država.

FOTO: hr.wikipedia.org

 

O autoru

Ines Herceg