Udruge

Pukovnik Predrag Matanović dobio svoju ulicu u Petrinji

ulicapredragamatanovica

Nekadašnja petrinjska ulica “Slatina” sada nosi ime viteza Domovinskog rata koji ni u najtežim trenucima nije želio otići s bojišnice, već se do samog kraja borio za Domovinu. 

Gradsko vijeće Petrinje, na prijedlog Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, preimenovalo je u Petrinji ulicu Slatina u ulicu „Pukovnik Predrag Matanović“. U nedjelju 25. listopada u organizaciji Grada Petrinje upriličeno je svečano otkrivanje ploče s nazivom ulice. Ploču je otkrio sin pokojnog Predraga, Leonardo Matanović.

Svečanosti je nazočila cijela obitelj Matanović, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović sa suradnicima, udruge proizašle iz Domovinskog rata grada Petrinje, veterani Gromova i članovi URV 2. gbr “Gromovi“.

Predrag Matanović poginuo je 4. kolovoza 1995. godine, kao zapovjednik 2. pješačke bojne „Banijska oluja“, 2. gardijske brigade “Gromovi” na području Češkog sela-Kolonije za vrijeme VRA „Oluja”, nakon što je smrtno pogođen krhotinom minobacačke granate. Predrag je u prijepodnevnim satima bio ranjen, ali nije htio otići s bojišnice većje nastavio hrabro voditi svoje Gromove iz 2. bojne, sve dok u poslijepodnevnim satima nije smrtno pogođen.

Predrag je dragovoljno pristupio u obranu napadnute domovine Hrvatske u prosincu 1990. godine kada se prijavio u postrojbe MUP-a RH, a po osnivanju Jedinice za posebne namjene PU Sisak u veljači 1991. godine postaje njen pripadnik.

Pri osnivanju postrojbi Zbora narodne garde RH u Sisku pristupa 2. bojni 2. “A” brigade ZNG-a te biva raspoređen na dužnost zapovjednika 1. pješačke satnije. Prva bojna iskustva stekao je na Banovini (Glina, Dragotinci, Kozibrod, Komarevo, Blinjski Kut, Slana, Glinska Poljana), zatim sudjeluje u borbenim operacijama na dubrovačkom bojištu, zadarsko-novigradskom i ličkom bojištu te u vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”.

Godine 1992. na dubrovačkom bojištu tijekom napada na neprijateljske položaje biva teško ranjen, ali se nakon liječenja vraća u postrojbu i uskoro postaje zapovjednik 2. pješačke bojne „Banijska oluja”, 2. gbr “Gromovi”.

Za svoj doprinos u Domovinskom ratu više je puta nagrađivan i odlikovan: Redom kneza Domagoja s ogrlicom za junački čin u ratu, Redom Nikole Šubića Zrinskog, također za junački čin u ratu, Redom bana Jelačića za uspješno organiziranje i ustrojavanje postrojbi u Domovinskom ratu, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata 1990. – 1992., medaljom »Oluja«, pisanom pohvalom Predsjednika RH, pisanom pohvalom zapovjednika I. ZP OS RH, dvjema nagradama samokresom od zapovjednika 2. gardijske brigade te Zlatnom plaketom »Grom«. Posmrtno mu je dodijeljen čin brigadira pješaštva.

Galeriju slika svečanosti možete pronaći na web stranici URV 2. gbr “Gromovi” na linku.

 

Izvor: URV 2. gbr “Gromovi” 

Foto: URV 2. gbr “Gromovi”

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.