Novosti

Darko Katuša: Šator u Savskoj krik je protiv nepravde

darkokatusa

Video intervju s Darkom Katušom, predsjednikom Odbora za branitelje u Skupštini grada Zagreba kojeg su na to mjesto postavili upravo branitelji. Kako?

Darko Katuša nezavisni je zastupnik u Skupštini grada Zagreba i predsjednik Odbora za branitelje. U Skupštinu je izabran na nezavisnoj listi Milana Bandića, ali ističe kako ga nije Milan Bandić postavio na tu listu, već branitelji. Naime, Bandić je od udruga branitelja tražio da izaberu među sobom tko bi ih najbolje predstavljao u Skupštini, a oni su izabrali Katušu.

Katuša je poštovanje i veliki ugled koji uživa među braniteljima stekao, ne samo svojim junačkim držanjem u borbama, nego i u zatočeništvu.

Njegovi suborci su za portal dalje.com ispričali kako je Katuša u logoru Manjača napravio jedan hrabar potez zbog kojeg su ga čuvari tog zloglasnog logora skoro pretukli na smrt.

Naime,prvog dana u logoru branitelji su izmučeni, poniženi, u neizvjesnosti svoje sudbine pognuli glave kada su ih njihovi mučitelji postrojili pred sobom. Katuša je tada, pričaju njegovi suborci, istupio pred njih, okrenuo se svojim suborcima i viknuo: Glavu gore! Vi ste hrvatski vojnici! Budite na to ponosni i uspravite se!

Iako bi takav potez svatko pohvalio, a Amerikanci ekranizirali, Katuša je u razgovoru za dalje.com samo kratko odgovorio kako on ne bi pričao o sebi nego bi to radije prepustio svojim suborcima.

A osim po junačkom držanju za vrijeme rata, suborci i poznanici Darka Katuše, s kojima je redakcija portala dalje.com pričala, ističu njegovu skromnostZato je i uintervjuu bio škrt na riječima kada je trebao govoriti o sebi, a jezik mu se razvezao najviše kada je krenula priča o braniteljima.

On je i jedan od istaknutijih predstavnika branitelja koji prosvjeduju u Savskoj, ali teško ćete od njega izvući kako je i jedan od njihovih vođa iako ga mnogi tako doživljavaju.No, u šatoru se njegove riječi i razmišljanja slušaju i uvažavaju. U razgovoru nam je Katuša otkrio kako se on zalaže da šator u Savskoj ostane i kao upozorenje budućoj vlasti dok god se njihovi zahtjevi ne ispune.

On za probleme branitelja ne amnestira ni HDZ-ove vlade, iako je bio jedan od osnivača te stranke u Zadru. Smetaju mu podjele među braniteljima, za koje dobrim dijelom krivi upravo najveće političke stranke. Tvrdi da ne postoji podjela među braniteljima na vaše i naše niti bi ih smjelo biti, a da ih pokušavaju podijeliti upravo političari:

U Domovinskom ratu su se zajedno borili sinovi ustaša i partizana i oni su zajedno stvorili ovu državu, a sada nas upravo po tim starim podjelama iz Drugog svjetskog rata pokušavaju podijeliti. Šator nije usmjeren protiv ove Vlade nego je šator krik, vapaj protiv nepravde. Pa valjda imamo pravo prosvjedovati kao što imaju pravo svi prosvjedovati.

Prošlog tjedna Katuša je u Odboru za branitelje jednoglasno podržao prijedlog o osnivanju zajedničke Ustanove za kompletnu skrb branitelja Grada Zagreba i Udruge Tigar Rakitje `90/`91 u kojoj je on potpredsjednik.

Od političara Darko najviše cijeni pokojnog predsjednika Franju TuđmanaA zašto misli kako je danas najsličniji Tuđmanu Milan Bandić, od koga je tražio dozvolu da uđe na njegovu listu, što misli o izjavama Zorana Milanovića kako su “neke crne košulje u Zagrebu smrdjele više od Glavaševih” pogledajte u video intervjuu za dalje.com .

 

Što o šatoru kažu svi branitelji iz “100% za Hrvatsku” povodom 1. rođendana “Savskog šatora” pročitajte na linku. 

Kažemo Savski šator, a ne braniteljski, jer nije simbol otpora samo branitelja, već i drugih (politički ili ekonomski) ugroženih skupina, a upravo o tome govori “100% za Hrvatsku” u svom priopćenju (link). Kažemo 1. rođendan jer branitelji imaju snage, srčanosti i motivacije boriti se za bolju Hrvatsku i ne odustaju dok se još jednom ne izbore za svoja prava! A Darko Katuša najbolji je primjer upornosti i srčanosti. 

Izvor: dalje.com

Foto: braniteljski.hr

 

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.