Izdvojeno Novosti Udruge

Predstavljanje knjige „Psihosocijalna prilagodba hrvatskih branitelja; individualna i društvena perspektiva“

U velikoj dvorani Humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ održano je predstavljanje knjige „Psihosocijalna prilagodba hrvatskih branitelja; individualna i društvena perspektiva“ autora Sandre Šućurović, Igora Mikloušića i Martine Knežević.

O knjizi su govorili Nevenka Benić iz Ministarstva hrvatskih branitelja, hrvatski branitelj i saborski zastupnik Ante Deur, profesorica dr. Marijana Braš, hrvatski branitelj i koordinator za hrvatske branitelje u Humanitarnoj udruzi fra Mladen Hrkać Zdenko Jurić te prva autorica knjige Sandra Šućurović,.

Govornici su istaknuli važnost ovog djela koje ima za cilj dodatno osnažiti braniteljsku populaciju kako bi se kvaliteta njihovih života poboljšala i u ovim izazovnim vremenima, koja nerijetko mogu dovesti do ponovne aktivacije već proživljene traume. Danas, kada se braniteljska populacija suočava i sa starenjem, a zajedno s time i sve većim psihofizičkim problemima i poteškoćama, od velike važnosti je i pružanje izvaninstitucionalnih usluga i podrške.

Autorica knjige je afirmativno zaključila predstavljanje s naglaskom na važnost usmjeravanja pogleda na moguće prilike za razvoj i unaprjeđenje kvalitete života, a manje na poteškoće i prepreke.

Predstavljanje knjige organizirano je u okviru projekta Institucionalne podrške udrugama Domovinskog rata kojim se, kroz jačanje kapaciteta i potencijala Udruge, značajno doprinosi unaprjeđenju kvalitete života hrvatskih branitelja pružajući im različite mogućnosti za psihosocijalno osnaživanje što im u konačnici omogućuje ponovno preuzimanje aktivnih društvenih i građanskih uloga.

Osim ovog projekta, Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ provodi i brojne druge europske i nacionalne projekte usmjerene na promicanje kvalitete života i pružanje podrške ranjivim skupinama društva: osobama s invaliditetom, beskućnicima, starijim osobama i hrvatskim braniteljima. Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ djeluje već 10 godina i pruža pomoć osobama sa zdravstvenim poteškoćama, kao i članovima njihovih obitelji, koje dolaze na liječenje u Zagreb. Pružanje pomoći ogleda se u vidu omogućavanja besplatnog smještaja, osiguranja prehrambenih namirnica i proizvoda kao i higijenskih potrepština, sufinanciranja troškova prijevoza, psihološke i duhovne podrške, potpore pri rješavanju administrativnih zahtjeva i prepreka te pri nastavku školovanja. Model podrške koji Udruga pruža omogućuje pristup kvalitetnoj i adekvatnoj zdravstvenoj skrbi svakom čovjeku, bez obzira na spol, dob, vrstu oboljenja, nacionalnost, vjeroispovijest i socijalni status. Više od 10.700 korisnika pomoći s područja Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i šire svjedoči da Udruga za njih predstavlja drugu obitelj u punom smislu riječi, a takvo iskustva pripisuju doživljenom osjećaju sigurnosti i cjelokupne podrške u njihovim najtežim trenucima.

Udruga je i nositelj Lokalnog volonterskog centra „Pomozimo zajedno“ koji ima za cilj potaknuti razvoj volonterstva kao nositelja pozitivnih promjena u pružanju socijalnih i zdravstvenih usluga te osnaživanje i umrežavanje organizatora volontiranja s volonterima i svima koji žele početi volontirati. U okviru Lokalnog volonterskog centra „Pomozimo zajedno“, udruga dodjeljuje i nagradu za najboljeg volontera „Gordana Jelić“ u Hrvatskoj i BiH.

Uz veliku vrijednost koju volonteri pružaju Udruzi, tu su i naši prijatelji i podupiratelji koji novčanim donacijama, jednokratnim ili putem trajnog naloga podržavaju rad Udruge i na taj način pomažu osobama u potrebi.

 

Udruga je dobitnik nagrade “Europski građanin” za 2016. godinu, koju dodjeljuje Europski parlament, kao priznanje za izniman doprinos u promicanju europskih vrijednosti. Za područje humanitarnog djelovanja Udruzi je dodijeljeno priznanje “Didak” povodom 100-te obljetnice akcije spašavanja od gladi djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koju je potaknuo fra Didak Buntić. U svibnju 2017. godine, predsjedniku humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać” Ivanu Soldi je uručena nagrada Večernjakov pečat 2016. za Ponos Bosne i Hercegovine u kategoriji Humanost, dok mu je u 2020. godini dodijeljena nagrada “Lice dobrote” Jutarnjeg lista. U veljači 2022. godine, humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać” i Ana Ljubas, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC-a Zagreb, su proglašeni dobitnicima priznanja “Ponos Hrvatske” za 2021. godinu, zahvaljujući organizaciji i provedbi projekta nabave dječjih električnih autića za najmlađe pacijente u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Zahvaljujući jedinstvenom konceptu organizacije rada i djelovanja, uvođenju brojnih inovativnih socijalnih usluga i oblika psihosocijalne podrške, besplatnoj sveobuhvatnoj potpori svakom čovjeku bez diskriminatornih faktora, kvalitetnoj pripremi, organizaciji i provedbi nacionalnih i europskih projekata, brojnim nagradama i priznanjima te nizu uspješno organiziranih humanitarnih akcija i događaja, Udruga se pozicionirala kao značajan dionik i poželjan sugovornik u sustavu socijalne i zdravstvene skrbi kad je u pitanju pružanje usluga izvaninstitucionalne skrbi s ciljem unaprjeđenja kvalitete života korisnika pomoći i smanjivanja socijalne isključenosti istih.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Domovinski rat u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Janja Sekula