Novosti

Predsjednica je prihvatila pokroviteljstvo nad obilježavanjem Međunarodnog dana nestalih osoba

nestali

Važno je saznati istinu o svojim najmilijima, ma koliko bolna ona bila. Svako treba mjesto gdje će se pokloniti, zapaliti svijeću i položiti svijeću.

Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dana 30. lipnja 2015. godine u 15,00 sati primila je izaslanstva Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Predsjednicu su upoznali s poduzetim koracima i budućim planovima po pitanju nestalih hrvatskih branitelja. Izrazili su želju za ubrzanjem procesa rješavanja pitanja nestalih kao i procesuiranja počinitelja te zamolili Predsjednicu za pomoć kako bi došli do vjerodostojnih podataka o stradalima. Naglasili su kako je upravo zajedništvo važno kod rješavanja ovog, ali i ostalih problema jer se samo udruživanjem svih snaga mogu očekivati pomaci u rješavanju problema i pronalasku nestalih.

Predsjednica Republike je naglasila kako na rješavanju pitanja nestalih osoba i dalje treba inzistirati, kako kod nadležnih institucija u Hrvatskoj, tako i kod nadležnih institucija u Srbiji.

„Važno je saznati istinu o svojim najmilijima, ma koliko bolna ona bila. Svako treba mjesto gdje će se pokloniti, zapaliti svijeću i položiti svijeću.“ kazala je hrvatska predsjednica te prihvatila pokroviteljstvo nad obilježavanjem Međunarodnog dana nestalih osoba.

Prilikom susreta razgovaralo se i o položaju civilnih žrtava rata te Zakonu o civilnim stradalnicima Domovinskog rata kojim bi njihova prava, nakon 20 godina, trebala biti regulirana. Predstavnici Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske založili su se za izjednačavanje prava civilnih i vojnih žrtava rata.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.