Heroji Domovinskog rata Na današnji dan

Jean Michel Nicolier – simbol hrabrosti i mučeništva Vukovara

Jean Michel Nicolier

Na današnji dan 1. srpnja 1966. rodio se Jean Michel Nicolier, francuski dragovoljac Domovinskog rata, vukovarski borac i mučenik sa Ovčare.

Na današnji dan 1. srpnja 1966. rodio se Jean Michel Nicolier, francuski dragovoljac Domovinskog rata, vukovarski borac i mučenik sa Ovčare. Pogubljen je od srpske vojske u studenom 1991. na Ovčari zajedno sa ostalim ranjenicima, civilima i zarobljenicima vukovarske bolnice.

Jean Michel Nicolier došao je kao mlad čovjek u ljeto 1991. u obranu golorukog i nenaoružanog hrvatskog naroda izloženog strašnoj agresiji do zuba naoružane JNA i srpskih četnika. Dragovoljno je otišao na najteže ratište u Hrvatskoj, grad Vukovar koji se našao u okruženju desetina tisuća neprijateljskih vojnika. Tamo je bio ranjen i odveden u vukovarsku bolnicu. Nakon okupacije i rušenja cijelog grada, kao i bolnice, zarobljen je i ubijen sa ostalim zarobljenicima.

Zbog toga Jean Michel Nicolier predstavlja simbol hrabrosti, nesebičnosti i mučeništva Vukovara i njegovih vojnika, kao i svih hrvatskih vojnika Domovinskog rata.

Jean Michel Nicolier – ratni put i posljednji intervju

Jean-Michel Nicolier rodio se u Vesoulu u Francuskoj. U kolovozu 1991. pristupio je redovima HOS-a u Mejaškom Selu, općina Barilović kod Duge Rese, s kojima je kasnije dragovoljno otišao braniti Hrvatsku i to u grad Vukovar. Sam je rekao da je bio potaknut televizijskim snimkama u Francuskoj koje su prikazivale svu tragediju pred kojom se našao hrvatski narod.

Bio je mlad i neiskusan u ratovanju kao i većina hrvatskih vojnika u to vrijeme, ali se pokazao vrlo dobrim i hrabrim bojovnikom koji nije odstupao u borbi. Jean-Michel ratovao je na Sajmištu u svakodnevnim borbama prsa o prsa, a ranjen je 9. studenoga. Nakon pada Vukovara i ulaska JNA u Opću bolnicu Vukovar, a usprkos potpisanom sporazumu da JNA neće ulaziti u bolnicu, odveden je zajedno s ostalim ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima u nepoznatom smjeru. Pogubljen je u masakru na Ovčari, vjerojatno u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine.

U podrumu vukovarske bolnice nekoliko sati pred smrt dao je kratki intervjuu francuskim reporterima. Njegove riječi rekle su sve o mladom hrvatskom Francuzu i hrvatskoj borbi za slobodu:

“Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu. Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.”

Još uvijek se ne zna gdje su pokopani njegovi posmrtni ostatci jer su tijela iz skupne grobnice prijeko puta hangara na Ovčari odvezena na nepoznato mjesto.

U povijesnom romanu Nevenke Nekić o sudbini mladog Francuza „Jean ili miris smrti“ zapisane su sljedeće riječi koje duboko odražavaju svu tragiku Jean-Michel Nicoliera, ali i tisuća hrvatskih vojnika i civila svih ratova 20. stoljeća čije kosti leže nepokopane diljem hrvatskih polja i livada, te čekaju na posljednji ispraćaj dostojan čovjeka:

Ako nađeš grob na zaboravljenu rubu srijemskoga polja, nedaleko Dunava, naći ćeš čarobni ključ jednog sna. Otključaj ga i uđi u nj. Samo pjesnik i junak mogu od oranice stvoriti domovinu. (Nevenka Nekić, 2012.)

 

Izvor tekst/foto: Narod.hr

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.